Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Søvnige ungdommer kan få hjelp med lys og melatonin

Ane Wilhelmsen-Langeland   

Ane Wilhelmsen-Langeland disputerer tirsdag 26. november 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Delayed Sleep Phase Disorder in Adolescence and Young Adulthood - Patients` experiences, personality and treatment effects on daytime function”.

Mange ungdommer har en forsinkelse i døgnrytmen og er søvnige på skolen. Mange får råd om å legge seg tidligere, men dette hjelper ofte ikke når døgnrytmen er forsinket. Ved å stå opp på samme tidspunkt hver dag vil de aller fleste kunne holde på en god døgnrytme. For dem som har diagnosen forsinket søvnfasesyndrom, derimot, er den forsinkede døgnrytmen mer rigid og vanlige søvnråd hjelper lite. Det eksisterer i dag ikke retningslinjer for behandling av forsinket søvnfasesyndrom.

Målet med avhandlingen var i) utforske de daglige utfordringene ved å ha forsinket søvnfasesyndrom; ii) studere personlighetsprofilen til unge som har forsinket søvnfasesyndrom og iii) studere kort- og langtidseffekter av behandling med lys og melatonin på søvnighet og dagtidsfungering.

Resultatene viste at de som har forsinket søvnfasesyndrom sliter med daglige utfordringer knyttet til: 1) hva de skal gi opp; 2) hvem de skal skylde på for sin forsinkede døgnrytme; og 3) om deres forsinkede søvnmønster skal kalles et problem eller ikke. Pasientene med forsinket søvnfasesyndrom hadde en personlighetsprofil som indikerer noe lavere psykologisk stabilitet, noe lavere sosial atferd og veldig mye lavere selvdisiplin og organisert atferd enn andre på deres alder.

Etter to ukers behandling var søvnighet hos pasienter med forsinket søvnfasesyndrom redusert og dagtidsfungering bedret, både hos dem som fikk lys og/eller melatonin og hos en placebogruppe. Alle pasientene fikk atferdsinstruksjoner under behandlingen, noe som kan forklare den positive effekten i placebogruppen. Det var imidlertid kun pasientene som fikk videre behandling med lys og melatonin som fortsatt hadde redusert søvnighet og bedret dagtidsfungering over tid (tre måneder), mens pasientene som ikke fikk videre behandling igjen ble søvnige på dagtid. Resultatene er direkte overførbare til klinikken og kan føre til at flere pasienter med forsinket søvnfasesyndrom tilbys behandling som hjelper.

Personalia:
Wilhelmsen-Langeland ble født i Bodø i 1979. Hun ble uteksaminert Cand. Psychol. ved Universitetet i Bergen i 2007. Fra 2007-2013 har hun vært stipendiat ved Institutt for Global Helse og Samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen med Bjørn Bjorvatn som hovedveileder. I stipendiatperioden har hun også vært tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssykehus. Hun jobber i dag som psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning og Bergen søvnsenter.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
26.11.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: ”Psychological and behavioral aspects in the diagnosis and treatment of sleep disorders”.
Sted: Store auditorium, Haukeland Universitetssykehus, Jonas Lies vei 65.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.11.2013, kl. 11.00, Store auditorium, Haukeland Universitetssykehus, Jonas Lies vei 65.

Kontaktpersoner:
Ane Wilhelmsen-Langeland, tlf. 928 43253, e-post: anewillang@hotmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.