Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Genuttrykk og prognostiske markører i livmorslimhinnekreft

Elisabeth Wik   

Elisabeth Wik disputerer mandag 30. september 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Endometrial carcinoma: a step closer to individualized therapy? Exploring transcriptional alterations in relation to prognostic biomarkers».

Livmorslimhinnekreft er den vanligste formen for underlivskreft blant kvinner i den vestlige verden. De fleste tilfellene oppdages tidlig og har gode utsikter til helbredelse. Noen svulsttyper er likevel mer hissige, og kvinner med disse får hyppigere tilbakefall, og dør oftere av sykdommen. Dagens eksisterende klassifikasjonssystem, som brukes for å fange opp hvilke av kvinnene som har slik aggressiv sykdom og dermed behov for tilleggsbehandling utover operasjon, bør forbedres. Dagens system gir risiko for både over- og underbehandling. Biomarkører vil kunne bidra til riktigere valg av behandlingsmetoder, og dermed økt overlevelse og færre bivirkninger for denne pasientgruppen.

Studiene i Wik sitt doktorgradsprosjekt viser at ulike biomarkører (DNA ploidi, østrogen reseptor, phospho-Stathmin(S38) og en tidligere definert gen-signatur) predikerer om pasienten har en krefttype som gir redusert overlevelse eller økt risiko for tilbakefall av sykdommen. Markørene bidrar til å identifisere pasienter med økt risiko for død av kreftsykdommen, også blant pasientgrupper med antatt god prognose.

De siste tiårene har kreftforskningen søkt å finne nye mål for behandling for pasienter med ulike krefttyper, for å tilby mer målrettet behandling enn det tradisjonell cellegift og strålebehandling representerer. Flere av markørene som er studert i arbeidet er assosiert med molekyler i svulsten som kan representere angrepspunkt for ny, skreddersydd kreftbehandling. En anbefaler å studere markørene videre i fremtidige kliniske studier, for å evaluere om disse markørene identifiserer pasientgruppene som vil ha nytte av målrettet behandling.

Personalia:
Elisabeth Wik (f. 1971) er født og oppvokst i Indre Arna, og er utdannet lege fra Universitetet i Bergen, 1998. Etter dette har hun jobbet for Leger Uten Grenser, og med kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus. Fra 2013 har hun jobbet ved Avdeling for patologi, Haukeland Universitetssykehus. Hun har vært stipendiat ved Institutt for klinisk medisin K2 og Institutt for klinisk medisin K1, Universitetet i Bergen i perioden 2008-2013, under veiledning av professor Helga B. Salvesen og professor Lars A. Akslen, og med finansiering fra Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
30.09.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: «Molecular biomarkers: From discovery to clinical use».
Sted: Aud. 1, Bygg for biologiske basalfag (BBB), Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.09.2013, kl. 11.00, Aud. 1, Bygg for biologiske basalfag (BBB), Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Elisabeth Wik, tlf. 55 97 25 90, e-post: elisabeth.wik@med.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.