Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Skreddersydd behandling med dendrittiske celler

Roman Volchenkov   

Roman Volchenkov disputerer onsdag 26. juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Novel approaches for the treatment and diagnosis of primary Sjögren’s syndrome”.

Sjögrens syndrom er en kronisk autoimmun sykdom som opptrer hovedsakelig hos kvinner. Sykdommen karakteriseres ved betennelse i spytt- og tårekjertler. Denne betennelsen resulterer i nedsatt spytt- og tåresekresjon. Årsaken til Sjögrens syndrom er ukjent og forståelsen av sykdomsprosessen er mangelfull. Diagnosen Sjögrens syndrom stilles oftest flere år etter at sykdommen startet og det finnes ingen effektiv behandling. Per i dag er behandlingen i vesentlig grad symptomatisk.

Målet med Roman sitt prosjekt var å studere nye skreddersydde behandlingstilnærminger for hver enkelt pasient. Dessuten var det også ønskelig å se nærmere på faktorer som kunne bidra til en mer presis diagnose for pasienter med Sjögrens syndrom.

Dendrittiske celler er celler i immunsystemet som er ansvarlige for å formidle informasjon fra mikromiljøet til andre typer celler. I tillegg til at de kan skape en immunologisk reaksjon, så kan de også bidra til utvikling av immunologisk toleranse (mat, mikroflora i mage-tarm-kanalen). Dendrittiske celler kan produseres i store mengder fra pasienters blod i laboratoriet, der de også kan “utdannes” til å endre immunsystemet til pasienter med autoimmune sykdommer. Disse ”nyutdannede” cellene kan deretter føres tilbake til pasienten, og kan på den måten være en behandlingstilnærming.

Denne tilnærmingen har alt blitt testet ut i musemodeller, men på mennesker har behandlingen bare hatt begrenset suksess. Roman sammenlignet flere ulike protokoller som kan brukes til å produsere disse såkalte tolerogene dendrittiske cellene. Deretter ble den beste protokollen brukt på celler fra pasienter med Sjögrens syndrom, for å undersøke om denne kunne bli benyttet i fremtidig behandling av tidlige stadier av sykdommen.

I tillegg evaluerte Roman en ny metode for påvisning av autoantistoff. Denne metoden kan i fremtiden erstatte nåværende metode.

Personalia:
Roman Volchenkov er født i Moskva i 1983. Han ble ferdig utdannet lege i juni 2006 ved Altaisk Statens Medisinsk Universitet (Barnaul, Russland). Han har vært stipendiat ved Broegelmanns forskningslaboratorium ved Universitetet i Bergen i perioden 2009-2013. Hovedveileder har vært Silke Appel, og biveiledere Roland Jonsson og Torbjørn Hansen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
26.06.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: “A critical review of personalised therapies for autoimmunity - from the lab to the clinic”.
Sted: Auditorium 1, Bygg for Biologiske Basalfag (BBB), Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.06.2013, kl. 12.15, Auditorium 1, Bygg for Biologiske Basalfag (BBB), Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Roman A. Volchenkov, tlf. 40286190, e-post: roman.volchenkov[ætt]k2.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.