Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Fettets sammensetning viktig for energi- og fettstoffskifte

Natalya Vigerust   

Natalya A. Filipchuk Vigerust disputerer onsdag 6. mars 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Nutritional regulation of mitochondrial function by marine and modified fatty acids».

Kosthold anses som en av de viktigste faktorene for utvikling av livsstilsrelaterte sykdommer som fedme, sukkersyke og blodåreforkalkning. Mitokondriene er cellenes stasjoner for omdannelse av næringsstoffer til energi. Et høyt daglig inntak av fett vil på sikt føre til overbelastning av mitokondriene og derved medføre svekket fettforbrenning. Dette gir ubalanse mellom produksjon av frie radikaler og antioksidantsystemet, også kalt oksidativt stress, med dannelse av skadelige endeprodukter og kronisk betennelse i kroppen.

I dette forskningsprosjektet vurderte vi virkningen av biologisk aktive fettsyrer på en rekke parametre målt i blod og levervev og som karakteriserer mitokondriens evne til å bearbeide fett. Ved å sammenlikne omega-3 fettsyrer fra fiskeolje og et svovel-modifisert fettsyre analog (tetradecylthioacetic acid, TTA) fant vi at begge kosttilskuddene har potensiale til å senke fettnivået (kolesterol og triglyserider) i blod. Funnene bekrefter at TTA er en sterk antioksidant, og avslører samtidig at høye doser av fiskeolje gjør cellemembraner mer følsomme for angrep av frie radikaler.

Videre avdekket vi at kosttilskudd som er rike på omega-3 fettsyrer, krillolje og fiskeolje, hadde tilnærmet lik kolesterolregulerende effekt, mens krillolje var mer effektiv i reduksjon av fettstoffet triglyserid i blod enn fiskeolje. Hovedforklaringen kan ligge i en strukturell forskjell av disse to marine kildene for omega-3 fettsyrene. Studien gav oss imidlertid ikke svar på hvilken av de marine oljene som er best egnet til å dempe kronisk betennelse i kroppen.

Som en del av forskningsprosjektet studerte vi fettsyreomsetningen ved å måle karnitin (et hjelpemolekyl som frakter fettsyrer inn i mitokondriene) og dets derivater i studier utført både på dyr og mennesker. Vi konkluderte med at disse markørene kan være et nyttig verktøy i analysen av fettomsetning, og dermed mitokondriefunksjon, i livsstilsrelaterte sykdommer og tilstander assosiert med fedme.

Personalia:
Natalya A. Filipchuk Vigerust er født og oppvokst i Ukraina. Hun tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Donetsk, Ukraina (2001) og Universitetet i Oslo (2005). Etter turnustjenesten har hun arbeidet ved Avdeling for Kreftbehandling og medisinsk fysikk og Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin, Haukeland Universitetssykehus. I tidsrommet fra 2009 til 2013 har hun vært stipendiat ved Institutt for indremedisin, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
06.03.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: ”The role of lipids in the development of non-alcoholic liver steatosis in humans”.
Sted: Auditorium 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.03.2013, kl. 11.15, Auditorium 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Natalya A. Filipchuk Vigerust, tlf. 977 22652, e-post: Natalya.Vigerust@med.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.