Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Bedringsprosesser ved bipolare lidelser

Marius Veseth   

Marius Veseth disputerer onsdag 23. januar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Recovery in bipolar disorder: A Reflexive-collaborative exploration of the lived experiences of healing and growth when battling a severe mental illness».

Hva er det som kjennetegner vekst og utvikling ved alvorlige psykiske lidelser? Hvordan opplever personer som sliter med en bipolar lidelse det å bli bedre? Og hvordan beskriver erfarne terapeuter bedring og positiv endring hos pasienter med denne type helseproblemer?

I sin avhandling utforsker Veseth bedringsprosesser med utgangspunkt i to kvalitative undersøkelser. I den første studien har han intervjuet personer som beskriver å ha opplevd å bli bedre av en bipolar lidelse, og i den andre terapeuter som har erfaringer med å jobbe mot vekst og utvikling sammen med pasienter som sliter med bipolare lidelser. Disse undersøkelsene gjennomførte Veseth og hans kollegaer i samarbeid med en gruppe medforskere som selv har opplevd bedring ved ulike stemningslidelser. Forskerne og medforskerne jobbet sammen med å utvikle prosjektet, gjøre forarbeid til intervjuene og analysere dem.

Veseths doktorgradsarbeid viser hvordan individet som sliter med en bipolar lidelse selv er en aktiv agent i arbeidet med å skape et rikt og meningsfullt liv. Det illustrerer videre hvordan utfordringene som disse personene møter og strategiene som de nyttiggjør seg er svært like de utfordringer og strategier som mennesker som ikke strever med en psykisk lidelse opplever og anvender. Avhandlingen understreker også betydningen av førstepersonsperspektivet innenfor det psykiske helsefeltet. Doktorgradsprosjektet til Veseth bygger på en nyskapende metode der personer med levde erfaringer av de fenomen som undersøkes har tatt del i forskningsarbeidet. I avhandlingen drøftes hvordan denne tilnærmingen kan bidra til å heve kvaliteten på studier og undersøkelser.

Personalia:
Marius Veseth er utdannet psykolog ved Universitetet i Bergen i 2007, og har over tid vært særlig opptatt av menneskers vekst og utviklingsprosesser. Fra mai 2010 har han vært ansatt som stipendiat ved Institutt for klinisk psykologi ved UiB. Arbeidet er finansiert av ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering, og utgår fra et samarbeid mellom Regionalt forskningsnettverk for stemningslidelser (MoodNet) ved Haukeland Universitetssykehus og Gruppe for kvalitativ forskning på psykisk helse ved UiB.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
23.01.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: «Diskuter forholdet mellom recovery-tradisjonen og evidensbasert praksis».
Sted: Auditorium 130, Christiesgate 12, 1. etg.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.01.2013, kl. 10.30, Auditorium 130, Christiesgate 12, 1. etg.

Kontaktpersoner:
Marius Veseth, tlf. 911 47226, e-post: marius.veseth[ætt]psykp.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.