Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Bedre arbeidsmiljø i sementfabrikk

Alexander Mtemi Tungu   

Alexander Mtemi Tungu disputerer onsdag 23. oktober 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Dust exposure and respiratory health among cement workers: effects of improved dust control measures?”

Sementproduksjon innebærer i hovedsak knusing og sliping av stein, som deretter blir oppvarmet sammen med andre råvarer. Deretter avkjøles blandingen, og foredles til sement. Ansatte i produksjonslinjen blir utsatt for støv. Det har tidligere blitt vist at eksponering for støv hos sementarbeidere kan føre til luftveisplager.

I en doktoravhandling fra Tanzania i 2002, ble det vist at en tanzaniansk sementfabrikk hadde svært høye støvnivåer, samt at flere av de ansatte hadde utviklet obstruktiv lungesykdom (KOLS). Fabrikken har iverksatt en rekke tiltak som kan gi reduserte støvnivå de siste årene, og har blant annet bygget opp en helt ny produksjonslinje. Doktorgradskandidat Tungu har studert forholdene i denne fabrikken etter at disse tiltakene er utført. Han viser at det er store forbedringer i fabrikken, med reduserte støvnivå mange steder. Likevel er det fortsatt en god del overskridelser av anbefalte normer for støvnivå.

De ansatte har mindre forekomst av kroniske luftveissymptomer enn tidligere, og kandidaten har ikke funnet nye tilfeller av KOLS. Imidlertid har det vært en utskiftning av deler av arbeidsstokken, og man kan ikke se bort fra at dette kan ha innvirket på dette resultatet.

Det er lite kjent hvordan sementens skadevirkning oppstår i luftveiene. Kandidaten har undersøkt utåndet nitrogenoksid (NO) blant de ansatte. Dette er et mål på inflammasjon i luftveiene. Han har ikke funnet sammenheng mellom utåndet NO og eksponeringsnivå for sement, og det er lite trolig at sement forårsaker denne type inflammasjon.

Personalia:
Alexander Mtemi Tungu ble født i Mwanza, Tanzania i 1980. Han er utdannet lege ved Muhimbili University of Health and Allied Sciences i Dar es Salaam, Tanzania, 2008. Tungu startet sitt doktorarbeide i August 2010, i forskningsgruppe for Arbeids- og miljømedisin ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. Veiledere har vært professorene Bente E. Moen og Magne Bråtveit.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
23.10.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: «Biomarkers of airway disorders in exhaled gas».
Sted: Aud. 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.10.2013, kl. 12.15, Aud. 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Alexander Mtemi Tungu, e-post: alextungu@yahoo.co.uk

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.