Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Emosjonell oppmerksomhet ved depresjon

Mari Strand   

Mari Strand disputerer 17. januar for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Emotional information processing in recurrent MDD».

Depressive symptomer rammer en stor del av befolkningen, og det er bortimot 20 % risiko for å utvikle depressive symptomer over lenge tid, i løpet av livet. Det er flere årsaksforklaringer når det gjelder risiko for å utvikle depressive symptomer, og for å få nye perioder der symptomer på depresjon oppstår og vedvarer.

En modell for å forstå utviklingen av depressive plager, er at disse kan oppstå pga. vansker med emosjonell regulering på ulike nivåer. I doktorgraden har Strand brukt eksperimentelle studier basert på emosjonell oppmerksomhet for å studere hvordan emosjonell regulering kan være relatert til og være en del av prosessering av emosjonell informasjon.

Funnene viser at på testtidspunktet oppfattet pasientgruppen emosjonell informasjon likt som en kontrollgruppe, men innen gruppen så det ut til at oppmerksomhet mot emosjonell informasjon var relatert til grad av depressive symptomer. Videre viste studien at informasjon fra ansikter ble oppfattet slik at det kan påvirke hvordan man oppfatter annen type emosjonell informasjon. Pasienter gjorde også flere feil i oppfattelsen av positiv emosjonell informasjon, og det blir diskutert om dette kan bidra til en sårbarhet for å utvikle depressive symptomer igjen.

Personalia:
Mari Strand er født i 1966 og har vokst opp i Oppdal. Hun er utdannet MBA ved University of Bath, England 1992, og psykolog ved Universitetet i Bergen i 2001. Doktorgraden ble startet i 2006, i regi av Dobbeltkompetanse-prosjektet, og finansiert av Helse- og Omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet. Mari Strand jobber i dag som spesialist i klinisk psykologi for voksne ved Årstad voksenpsykiatriske poliklinikk, Kronstad DPS.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
17.01.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: "Depresjon og kognitiv sårbarhet".
Sted: Psykologisk fakultet, Christies gate 12, Auditorium 130, 1. etg.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.01.2013, kl. 10.15, Psykologisk fakultet, Christies gate 12, Auditorium 130, 1. etg.

Kontaktpersoner:
Mari Strand, e-post: mari.strand@psybp.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.