Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2013
NY DOKTORGRAD Effekt av fettsyrer i dietten ved hjerte- og karsykdom
“Bioactive fatty acids and coronary heart disease - Mechanisms and clinical effects of dietary fatty acids”. Et kosthold med høyt inntak av omega-3-fettsyrer har generelt vært anbefalt i forebyggingen av hjerte- og karsykdommer. En spesielt gunstig effekt er foreslått hos pasienter med forstyrrelser i omsetningen av glukose. I kroppen påvirker fettsyrer, inkludert omega-3, en rekke viktige gener. Hovedfokuset i dette arbeidet var å studere om samlet inntak av omega-3 i kosten, og gjennom tilskudd, påvirker risiko for hjerteinfarkt blant pasienter med stabil angina pectoris. Kostvanene ble kartlagt gjennom egenutfylte spørreskjemaer. En dyremodell ble benyttet for å studere mekanismene. Avhandlingen viste ingen klar sammenheng mellom inntak av omega-3, eller fisk, og risiko for hjerteinfarkt når de 2412 pasientene ble studert under ett. Gjennom sub-gruppeanalyser viser imidlertid Strand at et høyt inntak av omega-3 beskytter mot hjerteinfarkt hos pasienter med diabetes, men har motsatt effekt, og øker risikoen, blant pasienter med normalt, lavt blodsukker. I en rottestudie ble effektene av omega-3 sammenliknet med effektene av den kunstige fettsyren tetradecylthioacetic acid (TTA). Overraskende førte TTA til en betydelig opphopning av omega-3 fettsyrer i hjertet, sammenlignet med lever. Funnene til Strand kan være viktige for å kartlegge hvem som kan ha nytte, eller ulempe, av et høyt omega-3-inntak og understreker behovet for individuelle kostanbefalinger. Resultatene gir en indikasjon på hvilke mekanismer som påvirkes og danner grunnlaget for videre arbeid i forskningsgruppen. Personalia: Tidspunkt og sted for prøveforelesningen: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte. |