Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Sansenes rolle i senmiddelalderens fromhet

Laura Katrine Skinnebach disputerer tirsdag 12. november 2013 for ph.d. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Practises of Perception – Devotion and the Senses in Late Medieval Northern Europe”.

På 1400-tallet spilte bilder en viktig rolle i den daglige fromheten i Nord-Europa, ikke bare blant vanlige mennesker, men også blant geistlige, i klostrene og i adelige kretser. Likevel har det i den moderne forskningen vært en tendens til å fremheve bildenes rolle på bekostning av de øvrige sansenes betydning i den religiøse fromheten. Dette henger først og fremst sammen med at fromhet frem til nå ikke har vært gjenstand for en grundig granskning med hensyn til de perseptuelle elementene som inngår i fromhetspraksisen.

Skinnebachs avhandling innleder med å undersøke fromhetens delelementer, dvs. de handlingene som til sammen etablerer fromheten som praksis. Fra middelalderen finnes det et rikt materiale som beskriver hvordan man utfører fromhetspraksisen; visuelt materiale viser hvordan fromme personer kneler, folder hendene, bruker forskjellige hjelpemidler, som f.eks. rosenkranser, bilder eller bønnebøker, som de vender blikket mot. I bønnebøker kan man finne nitide beskrivelser i såkalte rubrikker, som inneholder klare instrukser til leseren om hvor hun skal plassere seg, i hvilken positur, og foran hvilket bilde. Skinnebach viser at fromhetspraksisen er komplekse strukturer som alltid består av en kombinasjon av mentale, kroppslige og perseptuelle øvelser, som er strategisk sammensatt med et veldefinert mål for øye.

Gjennom sin analyse av materialet argumenterer Skinnebach for at et helt sentralt element av den senmiddelalderlige fromheten – fromhetens habitus – var en intensjon om å etablere en tett forbindelse mellom kropp og sjel, og samtidig også å aktivere sansene – ikke hver for seg, men i et samspill. Hun setter dermed den visuelle bildefromheten inn i en større perseptuell sammenheng og viser hvordan alle sansene strategisk blir involvert i den fromme sansningen gjennom fromhetspraksisen. Ved å utføre konkrete fysiske handlinger og bevegelser, og ved å anvende materielle objekter, blir de fysiske sansene gradvis formet til å sanse det hellige.

Personalia:
Laura Katrine Skinnebach (1972) har en mastergrad i historie og kommunikasjon fra Roskilde Universitet i Danmark og har i tillegg studert på Center for Kunst og Kristendom på Teologisk Fakultet i København. Hun ble tildelt forskningsstipend ved Bergen Museum, De kulturhistoriske samlinger i 2005, og er tilknyttet det europeiske forskernettverket ENID (European Network on the Instruments of Devotion).

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
11.11.2013, kl. 16.30. Oppgitt emne: ”Discuss the implications of incorporating a gender perspective into a historical investigation of late medieval religious devotions”.
Sted: Auditorium 130 på Psykologisk fakultet, Christies gate 12, Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.11.2013, kl. 09.30, Auditorium 130 på Psykologisk fakultet, Christies gate 12, Bergen.

Kontaktpersoner:
Laura Katrine Skinnebach, e-post: laurakatrine@me.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.