Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Hjerneløse sjøanemoner gir kunnskap om hjernens utvikling

Chiara Sinigaglia   
Chiara Sinigaglia disputerer mandag 17. juni for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“The “anterior pole” of Metazoa: insights from the oral-aboral axis and the apical organ of the sea anemone Nematostella vectensis”

I de fleste dyr er hjernen lokalisert i en bestemt struktur, nemlig hodet. Men primitive dyr som sjøanemoner og koraller, har verken hode eller hjerne. Gjennom sine studier har Sinigaglia vist at et område som tilsvarer hodedelen hos avanserte dyr kan identifiseres genetisk hos sjøanemonen Nematostella.

Sjøanemoner tilhører dyregruppen av Cnidaria, som har utviklet seg separat fra bilaterale dyr i mer enn 600 millioner år. Bilaterelate dyr er symmetrisk organisert, sjøanemonen er derimot aksesymmetrisk. Kroppen er organisert langs en hovedakse og den har kun én kroppsåpning, munnen som er omgitt av tentakler.

Spørsmålet som oppstår er: Hvordan har disse to ulike måtene å organisere kroppen på utviklet seg? Og hvordan så den siste felles stamfar til disse to gruppene ut? For svare på disse evolusjonære spørsmålene har Sinigaglia lett etter forbindelsen mellom gruppene. Hvis ett karaktertrekk er felles, har det trolig vært til stede i stamfaren.

Det er ikke mange strukturer hos de to gruppene som er sammenlignbare, men Nematostella utvikler et apikalorgan, som ligner hodestrukturen som finnes i mange bilaterale dyr. Videre har Nematostella mange gener felles med virveldyr. Dette betyr at selv om en likhet ikke er umiddelbart synlig, kan de være tilstede på genetisk nivå.

I løpet av sitt doktorgradsarbeid undersøkte Sinigaglia om det fantes en forbindelse mellom det fremre området av bilaterale dyr, og en del av sjøanemonens kropp. For å gjøre dette, analyserte hun både det apikale organet, og studerte gener i anemonen som normalt er uttrykt i hodet eller hjernen til bilaterale dyr. Resultatene viste at de genene som trengs for å danne hodet hos de fleste dyr, er aktive i den fremre delen av sjøanemonen. Disse funnene betyr at en tilsvarende hodedel også må ha vært til stede hos den siste felles stamfar til cnidarier og bilaterale dyr. Resultatene gjør at vi nå har bedre kunnskap om hvordan, og fra hvor, hodet og hjernen til høyerestående dyr har utviklet seg.

Personalia:
Chiara Sinigaglia ble født i 1984 i byen Padova, i Italia. Hun fikk sin mastergrad i evolusjonsbiologi fra University of Padua (Italia), i 2008. I 2009 startet hun sine ph.d.-studier ved Universitetet i Bergen, ved Sars International Centre for Marine Molecular Biology, en avdeling i forskningsselskapet Uni Research, som en del av gruppen til Fabian Rentzsch.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
07.06.2013, kl. 10:15. Oppgitt emne: "Genregulering av ikke-kodet RNA under nervesystemets utvikling"
Sted: MBI seminarrom, 5. etg, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.06.2013, kl. 10:15, Stort Auditorium, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55.

Kontaktpersoner:
Chiara Sinigaglia, e-post: chiara.sinigaglia@sars.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.