Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Effekt av miljøendringer på vegetasjonen i Himalaya

Krishna Babu Shrestha   

Krishna Babu Shrestha disputerer fredag 31. mai 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Treeline and vegetation dynamics in response to environmental changes in Nepal, the central Himalaya".

Jordens vegetasjonsdekke påvirkes av miljøendringer som klima og menneskelig arealbruk. Effektene er spesielt iøynefallende i overgangssoner mellom forskjellige økosystemer, som i økotonen mellom skog og tundra i fjellet, eller i økotoner mellom skog og enger og heier under skoggrensa. Det er imidlertid et komplisert samspill mellom miljøendringer og lokale forhold, noe som gjør at global klimaoppvarming og økt menneskelig påvirkning kan gi svært forskjellige resultater i forskjellige regioner og under forskjellige miljøforhold.

Shrestha har utforsket konsekvensene av klima- og arealbruksendringer på vegetasjonen langs to klimatisk kontrasterende tregrenser, og i menneskepåvirkede eikeskoger i Nepal i det sentrale Himalaya. Han undersøkte vekst og frøplanterekruttering i en tørr Pinus wallichiana (Himalaya-blåfuru) og en fuktig Abies spectabilis (Himalaya-gran) tregrenseøkoton. Shrestha fant at furutrærne i den tørre lokaliteten vokste bedre i år med varme somre. Dette skyldtes at vekstsesongen kom tidlig i gang, og trærne kunne dermed vokse mens de fremdeles fikk tilført rikelig med fuktighet fra snøsmeltingen høyere opp i fjellet. I den fuktige lokaliteten, derimot, medførte varme somre redusert trevekst langs hele økotonen. I lavereliggende områder skyldtes dette at varme somre var forbundet med tørke, mens det høyere opp mot tregrensa ga en sammenheng mellom temperatur og monsunens varighet, senere snøsmelting og dermed kortere vekstsesong i varme år. I begge studieområdene har tregrensene holdt seg stabile over flere tiår, til tross for den økende temperatutrenden i regionen.

Shrestha har også vurdert hvordan menneskelig aktivitet påvirker alfa-, beta- og gammadiversitet i skoggrenseøkotonen mellom temperert eikeskog og alpinsonen i Nepal. Han finner et kontinuum i artssammensetningen over skoggrenseøkotonen, og generelt høyere artsrikdom i åpne og alpine områder. Han anbefaler at forvaltningen bør kontrollere omfanget av menneskelige forstyrrelser for å bevare artsmangfoldet både lokalt og på landskapsnivå.

Personalia:
Krishna Babu Shrestha (1964) er fra Nepal. Han fullførte sin Master of Science i biologi i 2006 fra Universitetet i Bergen. Han tok også en mastergrad i botanikk på Tribhuvan University, Nepal i 1997. Han har flere års undervisningserfaring på skoler og høyskoler i Nepal. Veiledere er Vigdis Vandvik (Insitutt for Biologi, Universitetet i Bergen), Annika
Hofgaard (Norsk Institutt for Naturforskning) og Ole Reidar Vetaas (Institutt for Geografi, Universitetet i Bergen).

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
07.05.2013, kl. 13.15. Oppgitt emne: "Mekanistisk forklaring på tregrensa: De fysiologiske og morfologiske begrensninger for trærs overlevelse i kulden".
Sted: Rom K1, Biologen, Thormøhlensgate 53 A.

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.05.2013, kl. 10.15, Stort auditorium, Datablokken, 2. etg., Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55.

Kontaktpersoner:
Krishna Babu Shrestha, tlf. 916 21788, e-post: krishnababu.shrestha@gmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.