Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Kaffeproduksjon og luftveisplager

Gloria Sakwari   

Gloria Sakwari disputerer fredag 27. september 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Dust exposure and respiratory health among Tanzanian coffee factory workers”.

Kaffe produseres i flere land i verden, blant annet i Tanzania, der denne studien er utført. Kaffebønner finnes i to hovedtyper; Arabica og Robusta. Robusta kaffebønner plukkes og tørkes i solen, mens Arabica kaffebønner oftest forbehandles med vann før de tørkes. De tørre kaffebønnene fraktes så til kaffefabrikker, der de dyrkes, for så å bli renset og behandlet til å bli de grønne kaffebønnene som senere brennes. Brenningen skjer oftest i de landene grønn kaffe eksporteres til.

Støv som avgis i den primære kaffeprosessen er organisk. Arbeidstakerne i disse fabrikkene er utsatt for det organiske støvet og dets bestanddeler under arbeidet. Målet med denne undersøkelsen var å studere nivå av organisk støv, og komponenter i dette, samt å undersøke om de ansatte i disse fabrikkene får luftveisplager som kan relateres til dette støvet.

Forskningen ble gjennomført i fire kaffefabrikker i Tanzania. Støv ble samlet i arbeidsmiljøet, og analysert. De ansatte ble undersøkt med spørreskjema og lungefunksjonstesting, og ved å måle grad av inflammasjon i luftveiene. Undersøkelsene ble også utført i en kontrollgruppe av ansatte fra andre fabrikker.

Sytten prosent av støvprøvene hadde et nivå som overstiger anbefalte grenseverdier. Endotoksiner ble målt i støvet, og endoktoksin-nivået oversteg anbefalte verdier i alle prøvene. Endotoksin-nivåene var høyere der man håndterte Robusta-kaffe enn der man håndterte Arabica, som hadde blitt forbehandlet med vann. Kroniske luftveissymptomer og astmaplager forekom i høyere grad blant kaffearbeidere enn kontrollene. Robusta-kaffearbeiderne hadde høyere forekomst av astma symptomer enn Arabica-kaffearbeiderne. Jo mer støv og endotoksiner de ansatte hadde vært utsatt for, jo mer redusert var lungefunksjonen deres.

Konklusjonen er at arbeid i kaffefabrikker i Tanzania er forbundet med høy støv- og endotoksineksponering, som igjen kan være forbundet med plager fra luftveiene.

Personalia:
Gloria Sakwari ble født i Dar es Salaam Tanzania i 1974. Hun fikk sin mastergrad ved Universitetet i Bergen, Det medisinsk-odontologiske fakultet i 2010. Sakwari startet sitt doktorgradsarbeid i august 2010, i forskningsgruppen Arbeids- og miljømedisin ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Hennes veiledere har vært professorene Bente E. Moen og Magne Bråtveit.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.09.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: “Respiratory health effects of occupational exposure to organic dust”.
Sted: Aud. 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.09.2013, kl. 12.00, Aud. 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Gloria Sakwari, e-post: gsakwari@yahoo.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.