Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Simulering av vind og nedbør på Island

Ólafur Rögnvaldsson   

Ólafur Rögnvaldsson disputerer fredag 8. februar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Numerical simulations of surface winds and precipitation in Iceland – Die zweite Aufgabe der theoretischen Meteorologie».

I avhandlingen presenteres to problemstillinger. Den ene handler om hvorvidt man kan bruke en regional numerisk modell for å skalere ned en global analyse av atmosfærens tilstand for å få bedre forståelse av fordeling av vind og nedbør i komplekst terreng som på Island. Deretter blir det spurt: Hva oppnås ved å øke den horisontale oppløsningen av den regionale modellen?

Svaret på det første spørsmålet er et klart «ja». Klimaet på Island er i stor grad styrt av lavtrykk på synoptisk skala som treffer fjellene. Både lavtrykkene og de topografiske effekter er relativt forutsigbare. Svaret på det andre spørsmålet er også «ja». Mye opplysninger kan innhentes ved økt oppløsning, men kvaliteten er dog meget avhengig av kvaliteten på den globale analysen og modellens evne til å beregne prosesser på liten skala.

Veiledere for dette prosjekt har vært professor Haraldur Ólafsson, ved Islands Universitet og Universitetet i Bergen og professor Sigbjørn Grønås ved Universitetet i Bergen.

Dr. komité er sammensatt av Dr. Jan Asle Olseth, Geofysisk Institutt, UiB, Dr. Jim Dudhia, NCAR, Boulder, USA (opponent) og Dr. Kristian Horvath, Met. Inst., Zagreb, Kroatia (opponent).

Personalia:
Ólafur Rögnvaldsson ble født på Island i 1975 og avsluttet sin Cand. Scient. i meteorologi fra UiB i 2001. Han er medlem av en rekke samfunn, som Det islandske isbresamfunn , Islands fysikkforening og Den islandske meteorologiforening. Ólafur er administrerende direktør og medgrunnlegger av Belgingur / Institute for Met. Research, et selskap innenfor forskning og utvikling på Island. Ólafur er gift og har flere barn.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
07.02.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: "Weather, climate and renewable energy".
Sted: Auditorium 105, Jahnebakken 3, Geofysisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.02.2013, kl. 13.15, Auditorium 105, Jahnebakken 3, Geofysisk institutt.

Kontaktpersoner:
Ólafur Rögnvaldsson, tlf. +354 8644943, e-post: or@belgingur.is

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.