Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Bedrer forståelsen av seismiske kildeparametere

Quetzalcoatl Rodríguez-Pérez   

Quetzalcoatl Rodríguez Pérez disputerer onsdag 17. april 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Study of the seismic source parameters and its relation with other seismic engineering parameters”.

Jordskjelv er en av de mest ødeleggende naturkatastrofer som kan resultere i menneskelige tap. Begrepet seismisk kilde refererer til kilder som kan generere seismiske bølger. Studiet av den seismiske kilden er av stor betydning i seismologi, ettersom det kan hjelpe oss med å forstå jordskjelvenes fysikk. De seismiske kilde-parameterne er viktig informasjon, slik som forkastningsdimensjoner, seismisk moment, seismisk energi, og stress som vi kan anvende for å studere et jordskjelv. For eksempel kontrollerer noen av disse parameterne jordbevegelsesnivået av jordskjelvene.

Styrken til jordbevegelsesparameterne karakteriserer strengheten og den potensielle skaden av jordskjelvene, og de gir veldig viktig informasjon til ingeniører som skal bygge jordskjelvsikre bygninger. Quetzalcoatls arbeid fokuserer på å utvikle modeller som relaterer de seismiske kildeparameterne til jordbevegelsesparameterne i Mexico.

Modellene er nyttige for å forutsi parametere for framtidige jordskjelv. Arbeidet fokuserer også på å analysere forskjeller i seismiske kilder for ulike typer av jordskjelv, fra normal-forkastninger, til revers-forkastninger, og sidelengs-forkastninger. Jordskjelv med moment-magnitude mellom 6,5 og 8,0 er studert i den meksikanske subduksjonssone og i Californiabukta. Resultatene kan bidra til å oppnå en bedre forståelse av seismiske kilder og jordskjelvfaren i Mexico.

Personalia:
Quetzalcoatl Rodríguez Pérez ble født i 1981 i Mexico City. Quetzalcoatl fikk sin mastergrad i geofysikk fra National Autonomous University of Mexico (UNAM) i 2007. Deretter arbeidet han som geofysisk assistent ved det Meksikanske Nasjonale Seismiske Nettverket. I januar 2010 startet han på ph.d.-studiet ved UiB. Doktorgradsarbeidet er finansiert av det Meksikanske Nasjonale Rådet for Vitenskap og Teknologi (CONACYT) og er utført ved Institutt for Geovitenskap.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
15.03.2013, kl. 12.15. Oppgitt emne: “The core-mantle boundary: a seismological and mineral physics perspective”.
Sted: Auditorium 5, Realfagbygget, Allégaten 41.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.04.2013, kl. 12.15, Auditorium 3, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Quetzalcoatl Rodríguez Pérez, tlf. 55 58 34 37, e-post: Quetzalcoatl.Perez@geo.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.