Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Evolusjon av lysprikkfisk i dyphavet

Jan Yde Poulsen   

Jan Yde Poulsen disputerer torsdag 7. november 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Phylogeny of Myctophiformes and deep-sea fish diversification using mitogenomic evidence”.

Fiskegrupper i dyphavet forblir et ukjent kapittel i evolusjonshistorien. Innsamlingen av data er vanskelig og skjer sjelden. Lysprikkfisk, en artsrik fiskegruppe med lysorganer utbredt over hele kroppen, er uten sammenligning den mest dominerende fiskegruppen i dyphavet. Beregninger anslår at denne fiskefamilien utgjør halvparten av den samlede fiskebiomassen i dette ugjestmilde miljøet. Evolusjon og slektskap for mange fisk i dyphavet er, på tross av antallet, fortsatt relativt ukjent sammenlignet med deres slektninger i ferskvann og marine kystnære områder. Slik kunnskap er generelt viktig for bedre å forstå utbredelse og tilpasninger i levesettet.

Poulsen bruker molekylære metoder, og viser for første gang slektskap mellom lysprikkfiskene, både ved hjelp av DNA-sekvenser og gjennom oppdagelsen av mange spesielle genetiske omrokkeringer i mitokondriets arvemateriale.

Resultatene stemmer overens med dagens oppfatning av slektskap, basert på fiskens ytre trekk, samt larvestadienes forskjellige utseender. De molekylære dataene underbygger også det bildet en får av lysprikkfiskens slektskap når en ser på plassering og utforming av lysorganer, og deres rolle i kommunikasjonen mellom fiskene.

Poulsens studie legger et grunnlag for videre undersøkelser av genetiske omrokkeringsmekanismer vi per i dag ikke fullt ut forstår, samt undersøkelser som i detalj kan avdekke spesifikke forgreininger innenfor lysprikkfiskens utvikling.

Personalia:
Jan Yde Poulsen (f. 23. juli 1978) kommer fra Hurup Thy, Vest-Jylland i Danmark, og fikk mastergraden sin 15. mai 2008, ved University of Copenhagen. I 2009 fikk han tildelt et ph.d-stipend ved Naturhistorisk Museum , Universitetet i Bergen, i samarbeid med veileder Ingvar Byrkjedal. Prosjektet har blitt gjort i samarbeid med japanske forskere ved Universitetet i Tokyo.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
07.11.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: «Gene and genome duplications in fishes: implications for evolution and functional diversity».
Sted: Seminarrom K1, Biologen, Thormøhlens gt. 53 A.

Tidspunkt og sted for disputasen:
07.11.2013, kl. 13.15, Auditorium 4, Realfagsbygget.

Kontaktpersoner:
Jan Yde Poulsen, tlf. 402 09611, e-post: Jan.Poulsen@um.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.