Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Mørk materie er ikke et tomt rom

Mahdi Poormohammadi   

Mahdi Poormohammadi disputerer fredag 11. oktober 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlinga:

"An Extended Scalar Sector: Charged Higgs and Dark Matter".

Protoner, nøytroner og elektroner er kildene til all lysende materie i det universet som fremstår i astronomiske observasjoner. Likevel viser det seg at det er mer gravitasjonskraft enn hva som kan tilskrives den observerte synlige materie, eksempelvis i bevegelsen av galakser.

Vi har bare oppdaget en liten del av det som eksisterer i universet. Det synlige universet er også fylt av et slags mystisk materiale som ikke skinner av seg selv. Dette kalles mørk materie, og er en viktig puslespillbit for forståelsen av universets utvidelse.

En mulighet er at den mørke materien består av subatomære partikler som kalles “Weakly Interacting Massive Particles”. Disse partiklene har ikke elektromagnetisk ladning og deltar ikke i elektromagnetisk vekselvirkning.

I Standardmodellen for partikkelfysikk, er nøytrinoer de eneste partiklene som kan bidra til mørk materie. Nøytrinoer har liten masse, noe som fører til at de påvirker hverandre via gravitasjonskraft, og kan danne galakser hvis de er mange. Problemet med nøytrinoer er at de beveger seg med en hastighet nær lysets, og betegnes derfor som “varm” mørk materie. På grunn av den raske bevegelsen er nøytrinoer ikke i stand til å slå seg sammen for å bygge opp struktur på små skalaer.

Den mørke materien består av saktegående partikler kjent som “kalde”. En slik partikkel finnes ikke i Standardmodellen, og det er derfor grunn til å tro at løsningen på problemet med den mørke materien ligger utenfor Standardmodellen.

Poormohammadi innfører en mulig kandidat for mørk materie. Dette gjøres ved å utvide teorien med nye partikler. En av de nøytrale partiklene postuleres å være stabil og parametrene i modellen kan på et konsistent vis velges slik at kravet til tettheten av universets mørke materie oppfylles.

Poormohammadi har også studert muligheten av å oppdage den ladede Higgs bosonpartikler innenfor rammen av Two-Higgs-Doublet Model (2HDM) og den ladete skalar fra IDM2 ved LHC i CERN.

Personalia:
Mahdi Poormohammadi er født i 1977 i Iran. Han tok mastergraden i fysikk i august 2008 ved Universitetet i Bergen. Fra 2008 har han arbeidet med doktorgraden ved Institutt for fysikk og teknologi, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
28.06.2013, kl. 11.15. Oppgitt emne: "Double slit experiments –gedanken and real –with electrons".
Sted: Rom 546, Allégaten 55 (Institutt for fysikk og teknologi).

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.10.2013, kl. 13.15, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Mahdi Poormohammadi, e-post: mpu087@ift.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.