Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Ny terapi mot aggressiv hjernesvulst

Aurélie Poli   
Aurélie Poli disputerer den 19. juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Targeting the anti-inflammatory interplay promoting glioblastoma progression with combined natural killer cells and mab9.2.27 against NG2/CSPG4; A novel strategy to reveal glioblastoma to the immune system.”

Glioblastoma er den vanligste form for ondartet hjernesvulst. Til tross for intensiv behandling, er pasientoverlevelsen fortsatt dårlig, og mindre enn halvparten lever lenger enn 15 måneder. Hovedformålet med denne avhandlingen var å lage en ny kombinert immunterapi ved hjelp av natural killer (NK)-celler og det monoklonale antistoffet mAb9.2.27, rettet mot neuroglial-2 tumor antigen. Først ble forekomst, fenotyper og funksjonen av NK-celler i spinalvæske fra friske og i biopsivev med og uten hjernesvulst fra patologiske hjerner fra mennesker og rotter vurdert. Poli og hennes kolleger avdekket bevis for at hjernen er overvåket av NK-celler, noe som var ikke kjent fra før.

Poli og hennes kolleger har også karakterisert det immunologiske mikromiljø i biopsier fra glioblastomapasienter. Økt infiltrasjon av T-celler i svulsten var forbundet med forlenget pasientoverlevelse. Men samtidig ble det oppdaget at disse hjernesvulstene kan etablere flere mekanismer for ikke å bli gjenkjent og angrepet av immunsystemet. Dette arbeidet kan føre til nye mulige mål for fremtidig immunterapi. For å vurdere muligheten for å bruke NK-celler som immunologisk angrep mot svulsten, utarbeidet Poli og hennes kolleger også metoder for å rense svært rene NK-celler fra rotter. Disse ble testet i immunterapi med en type NK-celler i dyremodeller hvor hjernesvulsten er implantert i rottehjerner.

Denne form for kombinert immunterapi har vist lovende resultater ved å redusere svulstmasse og forlenge overlevelse. Den kombinerte behandlingen førte til rekruttering av spesielle makrofag-celler med stor evner til å drepe kreftcellene. Fremtidige studier er nødvendig for å avdekke mulige bivirkninger av en slik immunterapi.

Personalia:
Aurélie Poli ble født i Marseille, Frankrike, i 1980. Hun har bachelorgrad i biokjemi med spesialisering i immunologi og mastergrad i bioteknologi fra Frankrike. Poli begynte sin vitenskapelige karriere i 2007 som forskningsingeniør ved laboratoriet for Immunogenetikk og Allergologi ved CRP-Santé offentlige forskningssenter i Luxembourg. Samtidig har hun gjennomført ph.d.-studier ved Institutt for Biomedisin, Universitetet i Bergen, under hovedveiledning av Dr. Martha Chekenya Enger. Dr Jacques Zimmer og Professor Rolf Bjerkvig har vært medveiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
19.06.2013, kl. 10:15. Oppgitt emne: “Use of immunotherapy in modern medicine: strategies to modulate innate and adaptive immune functions”
Sted: Auditorium 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.06.2013, kl. 12:15, Auditorium 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91

Kontaktpersoner:
Aurélie Poli, e-post: aurelie.poli@crp-sante.lu

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.