Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Dyr som planters nyttige hjelpere

Torbjørn Rage Paulsen   

Torbjørn Rage Paulsen disputerer mandag 10. juni for ph.d.-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

”Do plants want to be eaten? Part one: No, Part two: Yes”.

Paulsen har studert positive effekter av frøspredning med smågnagere og fugl, og vist at det ofte er flere positive funksjoner med å bruke dyr til frøspredning enn frøspredningen alene.

Paulsen har vist hvordan noen planter kan utnytte det at smågnagerne gjemmer frø i små lagre til egen fordel. De produserer vanntette frø som gnagerne mer enn gjerne gjemmer for senere bruk. De fleste frø vil ta opp vann og begynne å lukte så snart det regner. Smågnagere bruker denne lukten for å finne frø som ligger på bakken, og når de plyndrer frølagre andre har gravd ned. Det geniale med de vanntette frøene er at de ikke begynner å lukte når de blir våte, og de er derfor veldig vanskelige å finne for andre dyr som er ute for å stjele nedgravde frø. Dette gjør at de vanntette frøene ikke blir funnet og spist, og de overlever derfor bedre i jorden frem til spiring enn andre frø. Gnagerne hjelper altså planten med å spre frøene ved å plante dem på ulike steder.

Noen frø tjener også på å bli spist, og Paulsen har også vist at rognebærfrø som har vært spist av trost bruker mindre energi på å spire enn frø som ikke har vært spist. Disse frøene spirer raskere og vokser seg derfor større den første sommeren, enn de ellers ville gjort. Trosten sprer altså ikke bare rognebærfrø, de bidrar også til at frøspiren får en god start på livet.

Personalia:
Torbjørn Rage Paulsen (f. 1971 i Stavanger og bosatt i Halden) er utdannet cand.scient. i zoologisk økologi fra UiB og har vært ansatt som universitetsstipendiat ved Institutt for biologi, UiB.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
23.05.2013, kl. 13:15. Oppgitt emne: «Evolution and plant-animal interactions»
Sted: Seminarrom K1, Bioblokken, BIO, Thormøhlensgt. 53A

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.06.2013, kl. 10:15, Stort auditorium, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55

Kontaktpersoner:
Torbjørn R. Paulsen, mobil: 922 33 242, e-post: torbjorn.paulsen@bio.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.