Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Mongo Betis forfatterskap

Claude Éric Owono Zambo   

Claude Éric Owono Zambo disputerer tirsdag 12. november 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Les «romans du retour» de Mongo Beti. Le dialogisme discursif et le polémique comme modes d’écriture».

Opphavsmannen til konseptet ‘dialogisme’ er den russiske teoretikeren Mikhail Bakhtin. For Bakhtin karakteriserer ‘dialogisme’ det faktum at ethvert utsagn ikke bare kommuniserer stemmen til avsenderen, men implisitt også stemmen til «den andre». Gjennom ‘dialogisme’ blir ethvert utsagn således konstruert i interaksjon mellom to eller flere individer. Makten i det meddelte ligger derfor ikke bare hos den som eksplisitt utrykker seg, men også hos «den andre». Fordi karakterenes utsagn uttrykker spenninger mellom mer eller mindre motsigende posisjoner, blir disse en del av et diskursivt kontinuum som enten kobles til tidligere stemme(r) (‘interdiskursiv dialogisme’) eller til senere eller potensielle stemme(r) (‘interlokutiv dialogisme’).

Dette er kriteriet vi møter i de kontroversielle utsagnene i de tre siste romanene til den kamerunske forfatteren Mongo Beti. I Mongo Betis romaner er det i nettverket av tråder mellom før og etter at karakterenes utsagn kommer til syne, som en felleskonstruksjon mellom subjektet og «den andre». Avhandlingen analyserer den stemmen som kandidaten argumenterer for at Mongo Beti fremmer i sine romaner; en stemme som forfatteren konfronterer med diskursene og praksisene hos de krefter vedkommende gjennom sitt forfatterskap forsøker å kjempe mot.

Mongo Betis stemme representerer således en «stemme mot». Avhandlingen analyserer denne stemmen uttrykt gjennom fortellerstemmen og stemmene til romanenes øvrige karakterer i et forsøk på å identifiserer de forskjellige stemmene som er involvert i den ovennevnte konfrontasjonen. Romanene som er gjenstand for analysen er følgende: L’Histoire du fou (1994), Trop de soleil tue l’amour (1999) og Branle-bas en noir et blanc (2000).

Personalia:
Claude Éric Owono Zambo er født 27. januar 1978 i Akono, Kamerun. Han utdannet seg til fransklærer ved École normale supérieure ved Universitetet i Yaoundé. I 2009 ble han gjennom det norske kvote-programmet tatt opp som masterstudent ved Universitetet i Bergen, Institutt for fremmedspråk. I 2010 ble han tatt opp som ph.d.-kandidat ved samme institutt. Hans interesseområder omfatter fransk og afrikansk litteratur, kulturstudier, ‘dialogisme’, polyfoni, polemisk diskurs og sosiolingvistikk.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
11.11.2013, kl. 16.30. Oppgitt emne: «Poétique des «romans de l’exil» de Mongo Beti».
Sted: Auditorium 3, Dragefjellet skole (Jussbygget).

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.11.2013, kl. 09.30, Auditorium 3, Dragefjellet skole (Jussbygget).

Kontaktpersoner:
Claude Éric Owono Zambo, e-post: Claude.Zambo@if.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.