Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Økt prioritet til de sykeste?

Trygve Ottersen   

Trygve Ottersen disputerer fredag 26. april 2013 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med
avhandlingen:

”Greater benefits and the worse off: Specifying and balancing priority-setting principles in health”.

Begrensede ressurser tvinger oss til å prioritere i helsetjenesten. I Norge kan valget stå mellom å redusere ventetiden for behandling for ryggprolaps eller korsbåndskade. I Tanzania kan det stå mellom å tilby behandling for AIDS eller malaria. På overordnede beslutningsnivå står særlig to prioriteringsprinsipper sentralt: prioritet til de tjenestene som gir størst helsegevinst og prioritet til de tjenestene som hjelper de dårligst stilte. Skal disse prinsippene veilede faktiske prioriteringer, må de spesifiseres og avveies mot hverandre.

Avhandlingen foreslår at den dårligste stilte, er den med lavest forventet kvalitetsjustert levealder og analyser grunnlaget for dette. Sammenliknet med mange definisjoner som brukes i dag, vil den foreslåtte definisjonen kunne innebære høyere prioritet til tilstander som medfører lav livskvalitet, eller som rammer unge. Avhandlingen tar videre for seg hvordan helsekvalitet kan spesifiseres, noe som påvirker vurderingen av både hvilke tjenester som gir størst helsegevinst, og hvem som er dårligst stilt.

Av to tjenester, vil i blant den ene gi størst helsegevinst, mens den andre hjelper de dårligst stilte. De to prinsippene kan derfor gi ulike anbefalinger og må avveies mot hverandre. Avhandlingen undersøkte dette empirisk, både blant beslutningstakere i Tanzania og blant norske studenter. I begge tilfeller fant vi betydelig støtte for begge prinsippene, og blant studentene kunne vi tallfeste avveiningen. For eksempel ble et kvalitetsjustert leveår vurdert som 3,3 ganger mer verdifullt når pasienten hadde en forventet kvalitetsjustert levealder på 10 sammenliknet med 70. Slike presise avveininger er nyttig for flere typer beslutninger, og kan blant annet forbedre dagens kostnad-effekt-studier.

Til sammen vil funnene kunne bidra til mer anvendelige prinsipper og verktøy for prioritering i helsetjenesten.

Personalia:
Trygve Ottersen er oppvokst på Eidsvoll. Han fullførte studier i politisk filosofi, forskerlinje og medisinstudiet ved Universitetet i Bergen i 2010. Etter dette har han vært gjesteforsker ved Harvard Medical School, gjennomført turnustjeneste og fra august 2012 har han vært stipendiat ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen. Han er nå blant annet involvert i WHOs utarbeidelse av retningslinjer for ”universal coverage” og Chatham House sitt arbeid med global helsefinansiering.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
26.04.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: “What is the relation between people's stated preferences regarding priorities in health planning and normative judgments about how priorities ought to be set?”
Sted: Kvinneklinikken, Auditoriet, 4. etg, Jonas Liesvei 72.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.04.2013, kl. 12.00, Kvinneklinikken, Auditoriet, 4. etg, Jonas Liesvei 72.

Kontaktpersoner:
Trygve Ottersen, tlf. 909 49257, e-post: trygve.ottersen@isf.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.