Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Cubansk nybarokk litteratur

Hans Jacob Ohldieck   

Hans Jacob Ohldieck disputerer fredag 7. juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen, med avhandlingen:

”El neobarroco en la era de la globalización: un estudio comparativo de Paradiso, de José Lezama Lima, y Maitreya, de Severo Sarduy”.

Avhandlingen tar for seg romanene Paradiso (1966) av José Lezama Lima og Maitreya (1978) av Severo Sarduy, to hovedverk i 1900-tallets cubanske og latinamerikanske litteratur. Mer spesifikt studeres de nybarokke trekkene som i ulike versjoner kjennetegner de to romanene, med det formål å utforske nybarokkens estetiske, filosofiske og sosiokulturelle relevans for vår samtid. Det teoretiske grunnlaget er forankret i fransk poststrukturalistisk tenkning, og særlig i Gilles Deleuzes filosofi.

Sarduy vektla at han var en arving av Lezama, og Maitreya er skrevet i arvens tegn: Romanen konstrueres rundt en karakter som Sarduy henter fra Paradiso, og på denne måten skriver Sarduy seg inn i – og deformerer – Lezamas tenkning og poetikk. Avhandlingens hovedtese er at de to romanene oppstår som svar på en moderne vestlig kulturkrise som har røtter tilbake til slutten av 1800-tallet, da menneskets selvbilde gjennomgår drastiske endringer: De høyeste verdiene devalueres – innbefattet sannheten, representert ved “Guds død” –, men til tross for denne devalueringen klarer ikke mennesket å løsrive seg fra sannhetsregimets strukturer; det klarer ikke å skape radikalt nye verdier.

Det fellestrekket som vies størst oppmerksomhet i avhandlingen er de nybarokke subjektiveringsprosessene som finner sted i romanene, prosesser som hos Lezama og Sarduy skisseres som løsninger på den krisen som omgir dem. Ut fra sine ulike posisjoner – og uten å søke tilflukt i nye stabile sannheter – utforsker de to forfatterne et slags prosessuelt subjekt som vil være i stand til å overkomme den moderne krisen generelt, og samtidens cubanske krise i særdeleshet, for slik å åpne opp for nye verdier. Mens Lezama Limas Paradiso i denne sammenhengen vektlegger familiens, nasjonens og de sosiale ritualenes betydning, oppløses disse ritualene i Sarduys Maitreya, som i større grad åpner seg for transnasjonale strømninger.

Disputasen foregår på spansk.

Personalia:
Hans Jacob Ohldieck har mastergrad i Allmenn litteraturvitenskap fra 2006 og ble stipendiat i Spansk og latinamerikastudier i 2008. Han jobber i dag som førstelektor i Allmenn litteraturvitenskap (LLE) og i Spansk og latinamerikastudier (IF).

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
06.06.2013, kl. 16:30. Oppgitt emne: ”El significado del ’boom’, medio siglo después.”
Sted: Auditorium D, Sydneshaugen skole.

Tidspunkt og sted for disputasen:
07.06.2013, kl. 09:30, Auditorium 4, Dragefjellet skole (jussbygget).

Kontaktpersoner:
Hans Jacob Ohldieck, e-post: Hans.Ohldieck@if.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.