Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Epac1 og regulering av blodplater og blødningsstopp

Gyrid Nygård   

Gyrid Nygård disputerer fredag 13. september 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Role of Epac1 in hemostasis. Impact on platelet function”.

I sitt doktorgradsarbeid har Nygård undersøkt hvilken rolle proteinet Epac1 spiller i blodplater. Epac1 spiller en viktig rolle i flere prosesser i kroppen, men Epac1 sin funksjon i blodplater har til nå vært ukjent.
Blodplater er spesialiserte celler som patruljerer hjerte- og karsystemet og som raskt oppdager og reagerer på unormale tilstander. Ved vevsskade der blodårenes integritet er brutt, starter en avansert prosess for å forhindre blodtap fra organismen ved å indusere blødningsstopp, såkalt hemostase. Blodplatene bidrar til hemostase ved at de hurtig fester seg til den skadde blodåreveggen og hjelper til med å tette igjen skaden ved å danne en hemostatisk plugg.

Blodplater er ikke i stand til å skille mellom skaderelaterte og patologiske tilstander i blodårene, og de er de ofte involvert i hjerte- og karsykdommer. For eksempel kan aterosklerose (åreforkalking) føre til plateaktivering og dannelse av blodpropp i sirkulasjonen. Dette kan igjen føre til hjerte- og hjerneslag, som er blant de hyppigste dødsårsakene både i Norge og globalt. Det er derfor svært viktig å få kjennskap til de mekanismene og signalene som ligger til grunn for blodplatenes funksjon. Dette vil føre til bedre forståelse og behandling av sykdommer der disse spesielle cellene er involvert. Etter hvert som våre forskningsmetoder utvikler seg og blir bedre, er det ventet at flere av blodplatenes hemmeligheter blir avslørt.

Nygårds forskning har vist at Epac1 har en viktig funksjon i både blodplater og i hemostasen. Hun har funnet at Epac1 er med på å regulere blodplatenes størrelse, antall og funksjon. Videre har Nygård funnet at Epac1 påvirker uttrykket av flere andre proteiner i både blodplater og plasma, blant annet et protein som er med på å feste blodplatene til åreveggen ved vevsskade. Hun har også vist at fravær av Epac1 hemmer hemostasen, noe som fører til en bløder-lignende tilstand.

Nygård har også studert gyldigheten ved to ulike forskningsmetoder. Den ene metoden er aktivering av Epac1 med små substanser, men Nygård fant at den også aktiverer andre proteiner i blodplater, og at resultater må tolkes med varsomhet. Videre har hun funnet bieffekter ved en spesifikk metode for å studere proteiner (proteomikk), og har beskrevet hvordan disse bieffektene kan minimeres.

Personalia:
Gyrid Nygård er født i 1982 og kommer fra Seimsfoss i Kvinnherad. Hun har mastergrad i medisinsk cellebiologi fra Universitetet i Bergen. Doktorgradsarbeidet har vært utført ved Institutt for Biomedisin, hovedsakelig finansiert av Universitetet i Bergen. Hun har blitt veiledet av førsteamanuensis Frode Selheim og forsker Lars Herfindal.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
13.09.2013, kl. 10.30. Oppgitt emne: ”Platelets and their role in human disorders”.
Sted: Auditorium 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.09.2013, kl. 12.30, Auditorium 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Gyrid Nygård, tlf. 55 58 63 46, e-post: Gyrid.Nygard@biomed.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.