Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Balansert fôr er det beste – også for fisk

Minh Van Nguyen   

Minh Van Nguyen disputerer torsdag 31. januar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“The impact of lysine and arginine in plant-based protein diets on appetite, growth performance and gene expression of brain neuropeptide Y (NPY) and cholecystokinin (CCK) in juvenile cobia (Rachycentron canadum)”

Cobia er en art som har et stort potensiale for oppdrett i Asia. Den har mange gunstige produksjonsrelaterte egenskaper, som for eksempel svært rask vekst (6 kg på ett år), en hvit filet av høy kvalitet, fast og god smak. I Vietnam fôres fisken med ”trashfish” og delvis også kommersielle dietter etter prosedyrer som ikke er spesielt tilrettelagt for denne fisken. Dette fører til et høyt fôrforbruk og problemer med forurensing av fôrrester. Det er begrenset med kunnskap omkring cobia sine ernæringsmessige behov, men som for resten av opprettsindustrien er det et mål å utvikle fôr som i mindre grad er avhengig av marine råstoff. Bruk av plantebaserte fôrkilder kan skape problemer med et ubalansert aminosyreinnhold.

Nguyen har studert effekten av fôr med høyt innhold av plantebaserte proteiner (730 g /kg diett) og med ulike balanse mellom lysin og arginin. Eksperimentene viste god utnyttelse av den plantebaserte protein testdietten med et balansert (1:1) lysin til arginin forhold, også sammenlignet med to kommersielle dietter som blir brukt til cobia i Vietnam. En ubalanse i lysin til arginin forholdet i fôret gav lavere vekst. Dette gjaldt både for fôr som hadde høyere (1,8) eller lavere (0,8) forholdstall.

Den raskere veksten var korrelert med et bedre fôrinntak, men vi klarte ikke å påvise entydige sammenhenger mellom fôrinntaket i de forskjellige diettgruppene og NPY og CCK i hjernen. NPY og CCK er to av flere signalstoffer i hjernen som er involvert i appetittregulering hos vertebrater. Vi fant imidlertid klare forskjeller før og etter fôring. Det var et høyt uttrykk av NPY i hjernen hos cobia rett før de ble fôret, mens etter at fisken hadde spist falt NPY nivået. Dette indikerer at NPY er en orexigen faktor som stimulerer appetitt hos cobia og som tilsvarer det vi ser hos mennesker. Vi ser eksistensen av en mekanisme som kobler aminosyreinnholdet i fôret til regulering av appetitt og fôropptak i cobia, men de spesifikke signalstoffene og mekanismene er foreløpig ikke kjente.

Personalia:
Minh Van Nguyen er født i Binh Dinh, Vietnam. Han fikk mastergraden fra Universitetet i Bergen i 2007. Veilederne har vært professor Ivar Rønnestad ved Universitetet i Bergen, Dr. Marit Espe ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og førsteamanuensis Hung Van Lai ved Nha Trang University i Vietnam.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
18.01.2013, kl. 14.15. Oppgitt emne: ‘Helseeffekter av overskudd av aminosyrer i kosten med vekt på fisk’
Sted: Institutt for biologi

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.01.2013, kl. 9.15, Institutt for biologi, Universitet i Bergen

Kontaktpersoner:
Minh Van Nguyen, tlf: 405 88463, e-post: minhntu@gmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.