Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Påvirker elektromagnetiske felt mannlig reproduksjon?

Ole Jacob Møllerløkken   

Ole Jacob Møllerløkken disputerer mandag 18. mars 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Non-Ionizing Fields In Sight, -a possible influence on male fertility?»

Elektromagnetiske felt er alltid debattert. Det norske Sjøforsvaret opplevde for eksempel på 1990-tallet en opphopning av medfødte misdannelser relatert til motortorpedobåten KNM Kvikk. En av årsaksfaktorene som ble vurdert var elektromagnetiske felt. Formålet med avhandlingen har vært å undersøke om det er en mulig årsakssammenheng mellom å utsettes for elektromagnetiske felt og mannlig reproduksjon. Et naturlig utgangspunkt for en slik undersøkelse var Sjøforsvaret, men det var også viktig å undersøke disse feltene i et mer kontrollert miljø, nemlig i en magnetisk resonanstomograf (MRI).

Avhandlingen viser at personell som hadde arbeidet på KNM Kvikk hadde høyere risiko enn annet personell i Sjøforsvaret for å få barn med medfødte misdannelser og barn som var dødfødte eller døde i løpet av sitt første leveår, men årsaken til dette kunne ikke finnes. Videre viser avhandlingen at personell i Sjøforsvaret som ble kategorisert som eksponert for elektromagnetiske felt opplevde å ha større vansker med å få egne barn enn annet personell.

Dagens eksponeringsnivåer for elektriske felt om bord på Sjøforsvarets fartøy ble målt og var betydelig under grenseverdiene for slik eksponering. Og i den kontrollerte MRI-undersøkelsen finner avhandlingen at selv ved svært kraftig akutt eksponering for elektromagnetiske felt blir ikke menns hormonelle reproduksjonsevne påvirket.

Samlet sett viser avhandlingen at arbeid om bord på KNM Kvikk gav økt risiko for negative reproduksjonsutfall og at personell i Sjøforsvaret som kan være eksponert for elektromagnetiske felt har vansker med å få egne barn. Avhandlingen kan imidlertid ikke konkludere med at elektromagnetiske felt er årsaken til disse funnene.

Personalia:
Ole Jacob Møllerløkken (f. 1980 i Trondheim) fullførte medisinstudiet med forskerlinjen ved Universitetet i Bergen (UiB) i 2008. Siden 2009 har han vært stipendiat ved forskningsgruppe for Arbeids og Miljømedisin, Institutt for samfunnsmedisinske fag, UiB. Doktorgradsarbeidet er utført under veiledning fra professor Bente E. Moen ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, UiB og Dr. Nils Magerøy ved Yrkesmedisinsk avdeling, Haukeland Universitetssjukehus.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
18.03.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: «Bruk av ikke-ioniserende elektromagnetiske felt i medisinen - muligheter og risikovurdering».
Sted: Auditorium 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.03.2013, kl. 12.00, Auditorium 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Ole Jacob Møllerløkken, tlf. 55 58 61 01, e-post: ole.mollerlokken@isf.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.