Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Studier av hjertemuskelens funksjon med ultralyd

Christian A. Moen   

Christian Arvei Moen disputerer onsdag 29. mai 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Myocardial deformation during ischemia and reperfusion. An experimental study of regional left ventricular function by Tissue Doppler Imaging and Speckle Tracking Echocardiography".

Mange pasienter lider av hjertekrampe (angina pectoris), som skyldes forkalkning og forsnevringer i hjertets kransårer. Dette kan medføre redusert blodtilførsel til deler av hjertemuskelen. Ultralyd brukes rutinemessig i diagnostikken ved denne lidelsen. Det er i de senere år utviklet nye metoder der en ved analyse av ultralydopptak kan studere lokal funksjon (deformasjon) i områder av hjertet. Disse metodene antas å være mer nøyaktige og objektive. For å kunne dokumentere slik nytteverdi, for eksempel ved blokking av akutt infarkt og alvorlig hjertekrampe, er det viktig å gjøre kontrollerte dyreeksperimentelle studier der en modellerer og standardiserer sykdomstilstander.

I avhandlingen benyttet vi griser i full kirurgisk narkose og utførte ultralydmålinger direkte på hjertet. To nye metoder, vevsDoppler og mønstergjenkjenning, ble brukt til å studere lokale endringer i hjertets funksjon under kontrollert gradvis reduksjon av blodstrømmen til den delen av hjertet som forsynes av venstre kransåre. Disse forsøkene viste at vevsDoppler påviste redusert lokal funksjon og sirkulasjon tidligere enn mønstergjenkjenning. Hjertets grad av vridning (torsjon) under hjertesyklus kunne ikke påvise lokal reduksjon i blodstrøm. Videre gjorde vi forsøk der vi, i tillegg til å studere funksjonen ved redusert blodstrøm, også undersøkte endringer i hjertets funksjon etter å ha gjenopprettet blodstrøm til forsyningsområdet til venstre kransåre. Forsøkene viste at begge metodene påviste forbedring av lokal funksjon. Disse resultatene er lovende med tanke på fremtidig bruk i diagnostikk og vurdering av behandlingsresultat hos pasienter med hjertekrampe.

Forskningsarbeidet utgår fra Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen, med professor Knut Matre som hovedveileder og professor Ketil Grong som medveileder. Kandidaten og prosjektet har mottatt stipend fra Universitetet i Bergen og finansiell støtte fra Locus for hjerteforskning ved UiB, Hjertefondet ved UiB, MedViz og Helse-Vest.

Personalia:
Christian Arvei Moen (f. 1982) tok medisinsk embetseksamen i 2010 ved Universitetet i Bergen og var stipendiat ved Institutt for Indremedisin, UiB i perioden 2010-2012. Han gikk deretter over i stilling som turnuslege ved Haukeland Universitetssykehus og er for tiden turnuslege i Granvin kommune.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
28.05.2013, kl. 14.15. Oppgitt emne: "Imaging ventricular fiber architecture".
Sted: Stort auditorium, Haukeland Universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
29.05.2013, kl. 10.15, Stort auditorium, Haukeland Universitetssykehus.

Kontaktpersoner:
Christian Arvei Moen, tlf. 90997854, e-post: christian.arvei.moen@gmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.