Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Katalyse fra beregninger

Yury Minenkov   
Yury Minenkov disputerer torsdag 13. juni for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Dispersion Interactions and Solvent Effects in Olefin Metathesis and Other Homogeneous Transition-Metal Catalyzed Reactions"

Beregningskjemi er en tverrfaglig vitenskap hvor fysikkens fundamentale lover brukes for å studere kjemiske forbindelser og reaksjoner. I beregningskjemiens spede begynnelse på 1960-tallet var det bare mulig å studere molekyler med opp til noen få atomer. Siden har datamaskinenes kapasitet økt jevnt og trutt, og dette kombinert med nye og bedre beregningsmetoder betyr at stadig mer komplekse kjemiske systemer kommer innen rekkevidde for beregningskjemien. For eksempel blir metoder basert på såkalt tetthetsfunksjonalteori nå rutinemessig anvendt i studier av kjemiske reaksjoner katalysert av overgangsmetallkomplekser med mer enn 100 atomer, reaksjoner som er viktige i produksjon av alt fra legemidler til plast. Likevel er det viktig å være klar over at det er feilkilder forbundet med bruk av slike metoder, et faktum som ikke alltid gjenspeiles i den vitenskapelige litteraturen på området.

Yury Minenkov har testet og validert metoder basert på tetthetsfunksjonalteori i studier av kjemiske reaksjoner katalysert av overgangsmetallforbindelser. Arbeidet hans viser at det er mulig å oppnå svært høy nøyaktighet i studier av slike katalysatorer, for eksempel i beregnet bindingsstyrke og reaktivitet. Det er imidlertid viktig at alle kjente effekter og vekselvirkninger inkluderes, til og med svake vekselvirkninger mellom atomer som ikke er direkte bundet av kjemisk bindinger. For eksempel er det viktig at reaksjonsmediet, altså løsningsmiddelet der reaksjonen finner sted, også modelleres i beregningene. Minenkovs avhandling gir anbefalinger når det gjelder beregningsmetoder og modeller for studier av slike reaksjoner. Arbeidet hans forventes å ha innflytelse på fremtidige beregningskjemiske studier av katalyse, og vil kunne bidra til at slike studier blir mer effektive og nøyaktige. Bedre beregningskjemiske studier av denne typen kan også bidra til utvikling av nye og bedre katalysatorer.

Personalia:
Yury Minenkov ble født i Gomel i Hviterussland i 1984. Han avla MSc.-graden i fysikalsk kjemi ved Ivanovo State University of Chemistry and Technology i Russland i 2007. Han startet sitt arbeid med doktoravhandlingen ved Universitetet i Bergen i 2007.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
23.05.2013, kl. 13:15. Oppgitt emne: «Time-dependent density functional theory - fundamentals and applications to excited states and optical absorption spectra in transition metal complexes»
Sted: Rom 3069, Realfagbygget, Allégaten 41

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.06.2013, kl. 10:30, Auditorium 5, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Yury Minenkov, telefon: 55 589851, e-post: Yury.Minenkov@kj.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.