Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2013
NY DOKTORGRAD Muskeltekstur og fiskevelferd hos oppdrettslaks og ørret
“Effects of month, pre-slaughter, slaughter procedures and storage conditions on muscle texture, gaping and welfare in salmonids”. Daglig slaktes det store kvantum med regnbueørret og laks i Norge. Det stilles krav til at slaktingen gjennomføres på en etisk god måte for fisken, og at fiskeproduktene oppnår god kvalitet. Med dagens slaktemetoder er begge disse kravene tilfredsstilt, men næringen søker stadig å optimalisere prosessen. Målet med dette prosjektet har derfor vært å øke kunnskapen om laksefiskenes velferd og muskeltekstur før, under og etter slakteprosessen. Et omfattende datamateriale fra mange oppdrettsanlegg langs kysten viste at den mest avgjørende faktoren for redusert muskeltekstur hos laks var slaktesesongen, der de bløteste filetene ble målt i juni og filetene med best konsistens i oktober. Videre viste blodprøver at stressnivået hos regnbueørret økte med graden av fysisk håndtering av fisken før slakteprosessen. Både trenging av fisken i noten og pumping av fisk inn i slakteriet medførte uønsket redusert tid før dødsstivhet inntraff etter slakting, og derved kortere mulighet for å bearbeide produktene. CO2-bedøving før slakting gav dessuten noe bløtere filetkonsistens enn andre metoder. Kombinasjonen av krevende fysisk behandling av den levende fisken og etterfølgende fryselagring av filetproduktene, medførte uønsket økt filetspalting. Denne ph.d.-avhandlingen har endelig utviklet en automatisert og objektiv bildeanalytisk metode for å kvantifisere slik filetspalting hos fisk. Metoden kan enkelt implementeres langs produksjonslinjene i fiskeslakteriene. Personalia: Tidspunkt og sted for prøveforelesningen: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte. |