Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Syklisitet og karakterisering av karbonat-reservoarer

Thamer Mahdi   

Thamer Mahdi disputerer mandag 8. juli 2013 for ph.d -graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

«Sekvensstratigrafi og reservoarkarakterisering av Mishrifformasjonen (midt kritt), sydlige Irak».

Oppløsning av karbonatbergarter kan være viktig for dannelsen av petroleumsreservoarer i det Mesopotamiske bassenget i sydlige Irak og andre deler av Midtøsten. Mishrifformasjonen, avsatt i krittperioden, er den viktigste enheten i det Mesopotamiske bassenget med denne typen reservoar. Arbeidet til Mahdi omfatter en tolkning av avsetningshistorien til denne formasjonen og betydningen avsetningshistorien har for fordelingen av reservoarbergarter. Studiet er basert på integrasjon av data fra borehullskjerner og borehullslogger og tilhørende porøsitets- og permeabilitetsmålinger samlet inn fra oljefelt i regionen.

En rekke avsetningstyper ble beskrevet ved hjelp av mikroskopanalyser og tolket med hensyn til avsetningsmiljøene som eksisterte på datidens karbonatplattform. Basert på mikroskopanalysene, sammen med data fra borehullskjerner og borehullslogger, ble en sekvensstratigrafisk inndeling foreslått. Transgressive og regressive sykluser ble identifisert. Syklusene er avgrenset av nøkkelflater som indikerer globale havnivåendringer eller tektoniske hendelser. Fra dette ble de undersøkte karbonatavsetningene inndelt i transgressive-regressive sekvenser som kunne korreleres gjennom det Mesopotamiske bassenget. Hver sekvens viser bevegelse i bassengretningen av plattformkanten, som et resultat av havnivåfall i kontrast til havnivåstigninger som oversvømte karbonattplattformen.

Reservoarkarakteriseringen inkluderte også porøsitets- og permeabilitetsmålinger som ga høye verdier der karbonat var oppløst. Slike høye verdier var typisk for de regressive avsetningene. Fordelingen av reservoarene er kontrollert av opptreden av såkalte rudister, en utdødd gruppe av østerslignende muslinger. I noen oljefelt kan overgangen fra rudistbærende bergarter til ikke-reservoar bergarter danne stratigrafiske feller, en sammenheng som tidligere ikke er blitt dokumentert. Studiet foreslår også en ny klassifikasjon av reservoare og ikke-reservoare bergarter i Mishrifformasjonen.

Personalia:
Thamer Mahdi ble født i 1975 og vokste opp i Kuwait. Han er en karbonat sedimentologist og har jobbet som lærerassistent på universitetet i Bagdad fra 2005 til i dag.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
21.01.2013, kl. 12.15. Oppgitt emne: "Sequence stratigraphy of continental siliciclastic depositional systems".
Sted: Auditorium 4, 4 etg. Realfagbygget, Allegaten 41, Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.07.2013, kl. 13.15, Auditorium 5, 3 etg. Realfagbygget, Allegaten 41, Bergen.

Kontaktpersoner:
Thamer Mahdi, tlf. 998 54067, e-post: Thamer.Mahdi@geo.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.