Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Sykmelding i allmennpraksis

Silje Mæland   

Silje Mæland disputerer fredag 08.02.2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Sick leave for patients with severe subjective health complaints. Challenges in general practice»

Pasienter med alvorlige subjektive helseplager står for over halvparten av langtidssykefraværet i Norge. Allmennleger skriver ut 80 prosent av alle sykmeldinger. Mæland har i sitt doktorgradsarbeid sett på hvilke faktorer som er viktige når allmennlegen vurderer sykmelding for disse pasientene.

Allmennleger i Norge, Sverige og Danmark ga mange forskjellige diagnoser til samme pasient, men diagnosen var ikke det avgjørende for om de skrev sykmelding. Sykmeldingsbeslutninger for pasienter med alvorlige subjektive helseplager er komplekse og basert på vurderinger av hvert enkelt individ der legens kunnskap om pasientens personlighet, sårbarhet og familiesituasjon også spilte inn. Vurdering av behov for sykmelding for disse pasientene bygget på allmennlegens profesjonelle og kliniske kunnskap. Til syvende og sist ser avgjørelsen om sykmelding ut til å være basert på en felles forståelse mellom legen og pasienten.

Mælands funn viser at allmennlegene i alle tre land gjør like vurderinger rundt sykmelding. Likevel varierer sykmeldingsdiagnosene mye mellom leger. Ettersom hoveddiagnosen danner grunnlaget for sykefraværsstatistikker, er det grunn til å stille spørsmål ved gyldigheten og nytten av denne statistikken.
Funnene er basert på at de skandinaviske legene så ni filmer som dramatiserte møte mellom allmennlegen og pasienter med alvorlige subjektive helseplager, samt en kvalitativ studie blant norske allmennleger.

Personalia:
Silje Mæland (f.1974) kommer fra Bergen. Hun er fysioterapeut med en master i helsefag fra Universitetet i Bergen 2007. Hun har i perioden 2008-2012 vært forsker III og stipendiat ved Uni Helse og Hemil-senteret, UiB. Ph.d.-graden er en del av et Uni Helse prosjekt finansiert av Forskningsrådet, program for sykefravær, arbeid og helse.
Professor Hege R. Eriksen har vært hovedveileder og professor Kirsti Malterud, seniorforsker Erik L. Werner og professor Maurice Mittelmark har vært biveiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
07.02.2013, kl. 16.15. Oppgitt emne: “Subjective health complaints as discussed in the scientific literature. What are the major issues related to terminology, aetiology and sick leave provision?”
Sted: Auditorium 130, Christiesgate 12, 1. etg.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.02.2013, kl. 10.15, Auditorium 130, Christiesgate 12, 1. etg.

Kontaktpersoner:
Silje Mæland, tlf. 924 03314, e-post: silje.maeland@uni.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.