Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

I hvilken grad kan skader og tap fra jordskjelv forutsies?

Dominik H. Lang   

Dominik H. Lang disputerer fredag 10. mai for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Earthquake Damage and Loss Assessment – Predicting the Unpredictable».

Forutsigelse av konsekvensene etter et jordskjelv for en nasjon, by, eller en individuell bygning er et forskningsområde som ofte refereres til som jordskjelvrisikoberegning. Jordskjelvrisiko er et tverrfaglig forskningsfelt, som krever bidrag fra flere forskningsområder, fra geologi til fysikk og sosiologi. Beregning av jordskjelvrisiko er et sentralt bidrag for å forstå sammenhengene som fører til skader og tap av menneskeliv, og studiet leverer premissene og forståelsen for konkrete skadeforebyggende tiltak.

I sin avhandling kaster Lang et kritisk blikk på anvendeligheten, gjennomførbarheten og den praktiske implementeringen av resultater som i utgangspunktet er akademisk begrunnet. Videre diskuterer Lang hvordan disse studiene kan brukes for å redusere tap i framtidige jordskjelvkatastrofer. Forutsigelse av tap og skader er usikkert på sammen måte som prediksjon av jordskjelv. Usikkerheten i jordskjelvrisiko skyldes usikkerheten i de ulike komponentene som inngår i beregningene, dvs. intensitet i mulige rystelser, sårbarheten til bygg- og infrastruktur, kulturell egenart samt naturligvis eksponering for jordskjelv.

Avhandlingen oppsummerer state-of-the-art, og gir et innblikk i de ulike fagfeltene som inngår i risikovurdering av jordskjelv. De enkelte kapitlene i avhandlingen består av utvalgte tidsskriftpublikasjoner, samt av erfaringene fra praktisk forskningssamarbeid i verdens mest jordskjelvaktive områder.

Personalia:
Dominik Lang er født i 1974 og oppvokst i Tyskland. Han er utdannet sivilingeniør fra Bauhaus-Universitet Weimar i Tyskland, hvor han tok mastergraden (Dipl.-ing.) i byggeteknikk i 1998 og doktoringeniørgraden (ph.d.) i jordskjelvteknikk i 2004. Siden 2007 har han jobbet ved Stiftelsen NORSAR. Arbeidet ved NORSAR har vært geografisk globalt orientert og alltid med fokus på jordskjelvrisiko og reduksjon av denne. D. Lang innehar flere tillitsverv i internasjonale fagfora for jordskjelvrisiko.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
15.04.2013, kl. 10.15. Selvvalgt emne: "Seismic Design Codes - Ground motion characterization considering seismic hazard and site conditions".
15.04.2013, kl. 11.15. Oppgitt emne: "The phenomenology and risk assessment of super volcanic eruptions".
Sted: Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41.

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.05.2013, kl. 12.15, Auditorium 5, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Dominik H. Lang, tlf. 63 80 59 36, e-post: dominik@norsar.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.