Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Ulik praksis i oppfølging av behandling med blodfortynnende

Ann Helen Kristoffersen   

Ann Helen Kristoffersen disputerer 27. september for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Aspects of the use and interpretation of INR and D-dimer in primary and secondary care”.

Blodfortynnende medikamenter (f.eks. Marevan) brukes for å hindre blodpropp. Ved slik behandling må INR, en laboratorieanalyse som sier noe om blodfortynningsgrad, måles med jevne mellomrom i en blodprøve. INR må være stabil for å redusere risiko for blødning og blodpropp. Kvaliteten av behandlingen kan måles ved å beregne hvor stor andel av tiden pasientene har stabile INR-verdier, og i Norge er kvaliteten på denne behandlingen god.

I de to første artiklene i avhandlingen får leger i Norge og 12 andre land presentert sykehistorier med spørsmål om hvordan de vil håndtere ulike problemstillinger angående behandling med denne typen medikamenter. De får blant annet spørsmål om hvor ofte de vil analysere INR, hvordan de vil dosere medikamentet, hvordan de vil håndtere en høy INR-verdi og hvordan de vurderer pasientenes risiko for blodpropp og blødning. Vi fant stor variasjon i praksis både hos legene i Norge og i andre land, og også blant leger som bruker doseringsskjema. Det er fortsatt nødvendig å arbeide for økt standardisering av behandlingen, utvikling av mer praktiske retningslinjer og økt kjennskap til retningslinjer som finnes.

Blodpropp i svangerskapet og rett etter fødsel er sjelden, men risikoen for dette er 4-6 ganger så stor sammenlignet med ikke-gravide kvinner på samme alder. Det kan være vanskelig å stille diagnosen blodpropp hos gravide. Høy verdi av D-dimer, som dannes når en blodpropp brytes ned, kan være til hjelp, men siden D-dimer øker gradvis utover i svangerskapet, vil mange ha forhøyet D-dimer også uten å ha blodpropp.

I den tredje artikkelen følges friske gravide og ikke-gravide kvinner med analysering av D-dimer. Det foreslås en modell for hvordan man kan beregne om økningen man ser i D-dimer hos en gravid er som forventet i et normalt svangerskap.

Personalia:
Ann Helen Kristoffersen er oppvokst på Erstad i Sykkylven. Hun avla medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen (1998), er spesialist i medisinsk biokjemi, og arbeider som overlege ved Laboratorium for klinisk biokjemi, Haukeland Universitetssjukehus. Avhandlingen utgår fra Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Laboratorium for klinisk biokjemi og Noklus, med finansiering fra Helse Vest. Professor Sverre Sandberg, professor Geir Thue og professor Per Hyltoft Petersen er veiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.09.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: «Bruk av hjemmebaserte INR-målinger -fordeler og ulemper».
Sted: Store Auditorium, 3. etasje i Sentralblokken, Haukeland Universitetssjukehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.09.2013, kl. 11.00, Store Auditorium, Haukeland Universitetssjukehus.

Kontaktpersoner:
Ann Helen Kristoffersen, e-post: ann.kristoffersen@helse-bergen.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.