Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Hva skjuler seg i torskeeggets matpakke?

Lene Kleppe   

Lene Kleppe disputerer fredag 22. februar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Transcriptome dynamics in Atlantic cod (Gadus morhua L.) during oogenesis and early embryonic development and in embryos from cortisol treated females”.

Torsk er en verdifull art innenfor både fiskeri og akvakultur. Kommersiell oppdrett krever en stabil tilgang på store mengder egg og embryo av god kvalitet; dette kan være en utfordring med torsk og andre marine arter da de har små og skjøre egg, hvorav mange har et lavt utviklingspotensiale. For å kunne produsere torskeegg med høy sannsynlighet for befruktning og videre utvikling til normale embryo trengs mer kunnskap om hvordan eggene dannes i morfisken, og hvilke faktorer som kan påvirke disse prosessene. Særlig på det molekylære nivået er dagens kunnskap begrenset.

Når torskeegget vokser inne i morfisken, fylles det med en ”matpakke” som inneholder alle nødvendige byggesteiner for at det skal kunne modnes, og for at det kommende embryoet skal kunne vokse og utvikle seg etter at egget er sluppet fri og befruktet i sjøen. En type av disse byggesteinene er messenger RNA (mRNA) molekyler, som bærer oppskriften på alle proteinene som trengs for at embryoet skal kunne utvikle seg normalt. Studier har vist at forstyrrelser i dannelsen av en slik mRNA-matpakke fører til unormal embryoutvikling.

Kleppe karakteriserer de forskjellige mRNA som er til stede i egg og embryo, og videre undersøkes det hvordan egg/embryo reagerer når morfisken er stresset. Hovedresultatene viser at hundrevis av forskjellige mRNA akkumuleres i torskeegget gjennom eggutviklingen, og at mange av disse blir brukt ved helt spesielle utviklingsstadier. Videre vises det at mRNA som kommer fra morfisken har en helt spesiell struktur sammenliknet med mRNA som seinere lages av embryoet selv, noe som tyder på forskjeller i genregulering. Resultatene viser også at sammensetningen av mRNA-matpakken i egget blir forandret når morfisken er stresset.

Kleppes resultater er viktige for videre studier i torsk og andre marine fiskearter, med mål om å forstå alle prosessene som bidrar til dannelsen av normale og unormale egg/embryo. Slike studier vil kunne ha betydning for optimalisering av torskeproduksjon.

Personalia:
Lene Kleppe ble født i 1984 og vokste opp på Askøy. Hun fullførte sin mastergrad i havbruksbiologi ved Universitetet i Bergen i 2009. Doktorgradsarbeidet er utført ved Havforskningsinstituttet fra 2009 til 2012, med Dr. Anna Wargelius som hovedveileder og Dr. Geir Lasse Taranger som biveileder. Prof. Jon Vidar Helvik er intern veileder ved Universitetet i Bergen. Ph.d.-graden er finansiert av EU-prosjektet LIFECYCLE.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
30.01.2013, kl. 13.15. Oppgitt emne: "Environmental and nutritional influences on egg quality in marine fish, and possible related challenges in the production of marine juveniles".
Sted: Seminarrom K1, Biobyggene, Thormøhlensgate 53A.

Tidspunkt og sted for disputasen:
22.02.2013, kl. 10.15, Stort auditorium Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55.

Kontaktpersoner:
Lene Kleppe, tlf. 986 20305, e-post: lene.kleppe@imr.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.