Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Effekter av laserbehandling i fysioterapi

Jón Joensen   

Jón Joensen disputerer torsdag 15. august 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Biophysical and biological effects from Low-Level-Laser-Therapy”.

Den fysikalske behandlingsformen lavenergi-laser er et av flere typer tiltak fysioterapeuter bruker for å behandle pasienter. Det er godt dokumentert at dette har lokal betennelsesdempende og smertelindrende virkning, og at det fremmer tilheling av skader.

Lavenergi-laser brukes blant annet til behandling av senelidelser. Ved slik behandling skal energien i laserstrålen gjennom huden før den kan virke på senen. Jón Joensen har i sin doktorgradsavhandling undersøkt hvordan behandling med lavenergi-laser medfører varmeutvikling i huden. Han har sett på hvor mye av energien fra konstant og pulset infrarød stråling som absorberes og omdannes til varme i huden, og hvor mye som går igjennom og treffer senen under behandling. Joensen har også analysert om ulik hudfarge, kjønn og aldersgruppe har noen betydning for dette. Studien viste at varmeutviklingen er liten (mindre enn 1,5 grader) ved anbefalte behandlingsdoser. Unntaket var i helt mørk hud, hvor infrarød laser med bølgelengde 810 nm og konstant stråle medførte betydelig varmeøkning (over 9 grader).

Joensen har også undersøkt hvor mye av den optiske energien fra laserstrålen som går igjennom hud hos rotter, og har funnet at superpulset infrarød laser med bølgelengde 904 nm laser penetrerte bedre enn 810 nm bølgelengde med konstant stråle. Dette gir en mulig forklaring på hvorfor man i kliniske studier har oppnådd god virkning ved lavere behandlingsdoser fra den superpulsete infrarøde 904 nm lavenergi-laseren.

I en studie av behandling med superpulset infrarød 904 nm lavenergi-laser umiddelbart etter akillessene-skade på rotter, fant Joensen at for tidlig (mindre enn 30 minutter) laserbehandling kan føre til økt hevelse i området.

Personalia:
Jón Joensen (f. 1961) er oppvokst i Våg på Færøyene. Han er utdannet fysioterapeut ved Fysioterapiskolen i Århus, og tok i 2006 hovedfag i fysioterapivitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har arbeidet som fysioterapeut ved Fylkessjukehuset i Haugesund, på institutt i Danmark, og ved Haukeland Universitetssjukehus. Han er nå ansatt ved Institutt for Ergoterapi, Fysioterapi og Radiografi på Høyskolen i Bergen. Doktorgradsarbeidet er utført under veiledning av professor Jan Magnus Bjordal.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
15.08.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: "Tendon Injury, Tendinopathy, Healing and Repair: does Current Evidence Support a Role for Low-Level-Laser Therapy as a Component of Management".
Sted: Auditorium, Kvinneklinikken HUS, Joans Lies vei 70 B.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.08.2013, kl. 12.15, Auditorium, Kvinneklinikken HUS, Jonas Lies vei 70 B.

Kontaktpersoner:
Jón Joensen, e-post: jon.joensen@hib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.