Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Sykdom og politikk

Karine Aasgaard Jansen   

Karine Aasgaard Jansen disputerer tirsdag 24. september 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Otherness and Disease in Réunion: The Politicisation of the 2005 to 2007 Chikungunya Epidemic”.

Fra 2005 til 2007 ble den franske øyen Réunion i det Indiske hav for første gang rammet av en epidemi av sykdommen Chikungunya. Chikungunya spres via mygg (aedes), og fører blant annet til sterke leddsmerter, som kan vare i alt fra noen dager til flere år. Rundt en tredel av øyas totale befolkning på 802 000 mennesker ble smittet, og 250 døde. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

Avhandlingen fokuserer på hvordan folks møte med epidemien var preget av øyas fortid som koloni, og den nåværende statusen som fransk oversjøisk departement.

I 1946 ble Réunion dekolonisert gjennom inkludering. Dette innebar at øyas befolkning ble franske statsborgere istedenfor å være nasjonalt uavhengige. I dag er Réunion medlem av EU, bruker euro og diskuterer medlemskap i Schengen. Selv om de første tilfellene av chikungunya ble varslet i mars 2005, fulgte ikke franske myndigheter opp med noen form for assistanse før nesten ett år senere, da det ble oppdaget at chikungunya også kunne spres til det franske fastlandet. På Réunion hadde epidemien da nådd en topp med 45 000 nye tilfeller i uken.

I avhandlingen diskuterer Jansen lokalbefolkningens holdninger til regjeringens håndtering av epidemien. En oppfatning var at den sene reaksjonen skyldtes diskriminering på bakgrunn av deres såkalte etniske ”annerledeshet”, og lokalisering i det Indiske Hav. Et hovedfunn i studien er at dette førte til spekulasjoner rundt, og en alternativ forståelse av sykdommens ”egentlige” årsak og opprinnelse. I opposisjon til myndighetene ble det for eksempel ofte hevdet at sykdommen smittet via luft i stedet for med mygg.

Avhandlingen er basert på åtte måneders etnografisk feltarbeid på Réunion i 2009 og 2010. Forskningen er utført ved bruk av ulike kvalitative metoder som deltakende observasjon og intervjuer med tidligere syke, ansatte innenfor folkehelsesektoren, og medisinske forskere.

Avhandlingen er artikkelbasert, og består av en introduksjon og fire publiserte artikler i internasjonale fagtidsskrift.

Personalia:
Karine Aasgaard Jansen (f. 1978) er cand. polit. med hovedfag i sosialantropologi fra Universitetet i Bergen i 2005. Hennes regional-etnografiske forskningsfokus er knyttet opp til det Indiske Hav (Mauritius og Réunion), og dekker primært temaer i grenselandet mellom helse og politikk. Fra 2008 til 2012 har hun vært ansatt som stipendiat ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (AHKR) hvor hun har vært en del av forskningsgruppen ”Helse, velferd og vitenskap”.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
23.09.2013, kl. 16.30. Oppgitt emne: "Locating gender and the political in medical anthropology: Challenges and possibilities".
Sted: Auditorium 2, Juss-bygget, Magnus Lagabøtes plass 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.09.2013, kl. 09.30, Auditorium 2, Juss-bygget, Magnus Lagabøtes plass 1.

Kontaktpersoner:
Karine Aasgaard Jansen, e-post: karine.jansen@ahkr.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.