Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Påvisning og beskrivelser av nye arter fiskeparasitter

Trond Einar Isaksen   
Trond Einar Isaksen disputerer 1. mars 2013 for ph.d.-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

«Ichthyobodo infections on farmed and wild fish – Methods for detection and identification of Ichthyobodo spp.»

Isaksens avhandling omhandler parasittiske flagellater i slekten Ichthyobodo, som er kjent for å gi skader på hud og gjeller hos fisk. Kraftige infeksjoner med slike parasitter kan resultere i sykdom og er oftest rapportert som et problem i oppdrett av fiskeyngel. Det har lenge vært en rådende oppfatning at slekten Ichthyobodo kun besto av en art, men nyere molekylærbiologiske studier har påvist flere ulike arter fra fisk i både ferskvann og sjø. Isaksen har videreutviklet metoder for påvisning og identifisering av Ichthyobodo-parasitter og har bidratt til å øke kunnskapen om geografisk utbredelse, artsdiversitet og vertsregisteret til disse parasittene.

Med bruk av molekylærbiologiske metoder er det blitt påvist nye Ichthyobodo-arter fra oppdrettsfisk og villfisk i Norge. To ulike arter er påvist hos laks i norsk oppdrett. Disse artene har blitt beskrevet og navngitt av Isaksen som Ichthyobodo necator (re-beskrivelse) fra laks i ferskvann og I. salmonis fra laks i både ferskvann og sjø. I tillegg er det identifisert og beskrevet en marin art fra kveite som har blitt navngitt I. hippoglossi. Disse tre artene er per i dag de eneste navngitte arter innen slekten Ichthyobodo som har blitt genetisk identifisert.

De nye molekylærbiologiske metodene har høy sensitivitet og kan brukes til å kvantifisere omfang av infeksjoner i oppdrett, samt kartlegge diversiteten av Ichthyobodo-parasitter. Ph.d.-studiet til Isaksen antyder også at slike parasitter er langt mer utbredt enn tidligere antatt. Denne kunnskapen og de utviklede metodene vil være nyttig i det diagnostiske arbeidet som omfatter viktige gjellesykdommer i fiskeoppdrett.

Personalia:
Trond Einar Isaksen er født i 1969 og oppvokst på Fonnes i Austrheim. Han tok sin Cand.scient eksamen i fiskehelse ved Universitetet i Bergen 2003. Hans doktorarbeid er utført ved Universitetet i Bergen, Institutt for biologi. Veiledere har vært Are Nylund (Institutt for biologi, UiB) og Egil Karlsbakk (Havforskningsinstituttet). Arbeidet har blitt finansiert av Norges Forskningsråd og Uni Research AS.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
15.02.2013, kl. 14:15. Oppgitt emne: "Parasittologisk perspektiv på artsdiversitet. Hva er arter, hvordan identifiserer vi dem i praksis og hvorfor er artsavgrensninger vesentlige?"
Sted: Seminarrom K3, Biologen

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.03.2013, kl. 10:15, Stort auditorium, Høgteknologisenteret i Bergen.

Kontaktpersoner:
Trond Einar Isaksen, e-post: trond.isaksen@uni.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.