Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Angst, depresjon og søvn hos KOLS-pasienter

Minna Hynninen   

Minna Hynninen disputerer tirsdag 19. februar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Anxiety, depression and sleep disturbance in chronic obstructive pulmonary disease (COPD)”.

Man antar at over 300 000 nordmenn er rammet av KOLS eller kronisk obstruktiv lungesykdom. Studier viser at angst, depresjon og søvnforstyrrelser er vanlige følgetilstander ved KOLS. Ubehandlet kan psykiske plager og dårlig søvn hos KOLS-pasienter føre til en negativ, nedadgående spiral med inaktivitet og passivitet, som igjen har negative konsekvenser for helsen. Psykiske plager vil også gi innskrenket livskvalitet, og pasienter som sliter psykisk kan være mindre motiverte til å følge opp behandlingen for lungesykdommen. Undersøkelser viser at det er svært få KOLS-pasienter med angst og depresjon som får adekvat behandling for de psykiske plagene som ofte følger med.

I doktorgraden sin har Hynninen undersøkt sammenhenger mellom angst, depresjon, søvnforstyrrelser og obstruktiv lungelidelse, og hvorvidt gruppebehandling med kognitiv atferdsterapi kan hjelpe mot angst og depresjon hos KOLS-pasienter. Funnene viste at KOLS-pasienter har dobbelt så høy sannsynlighet for å lide av angst eller depresjon sammenlignet med dem som ikke har KOLS, og at angst og depresjon har en sammenheng med symptomer på lungesykdommen, som pustevansker ved anstrengelse og nattlige luftveissymptomer. Sykdommens alvorlighetsgrad var assosiert med subjektivt opplevd dårlig søvn, men ikke med objektive mål på søvn. Andre forhold som kan bidra til en opplevelse av dårlig søvn er nattlige pusteforstyrrelser, periodiske beinbevegelser, smerte, og angst og depresjon.

Pasienter som deltok i gruppebehandling med kognitiv atferdsterapi opplevde en reduksjon i symptomer på angst og depresjon, og symptomreduksjonen vedvarte i oppfølgingsperioden inntil seks måneder. I oppfølgingen hadde deltakerne i behandlingsgruppene opplevd noe bedring i både helsestatus og søvneffektivitet, men endringen var relativt liten.

Personalia:
Minna Hynninen er født i Helsinki (Finland). Hun er utdannet sosialantropolog (2003) og psykolog (2007) ved Universitet i Bergen. Fra 2007 har hun vært ansatt som stipendiat ved Institutt for klinisk psykologi ved UiB. Arbeidet er finansiert av UiB gjennom universitetsstipend, og utgår fra et samarbeid mellom Lungeavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus og Det psykologiske fakultet, UiB. Minna Hynninen jobber i dag som psykolog ved poliklinikken til NKS Olaviken Alderspsykiatriske Sykehus.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
19.02.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: “Psychological factors and chronic respiratory disease”.
Sted: Auditorium 130, Christiesgate 12, 1. etg.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.02.2013, kl. 10.30, Auditorium 130, Christiesgate 12, 1. etg.

Kontaktpersoner:
Minna Hynninen, tlf. 404 53564, e-post: minna.hynninen@psykp.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på . For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.