Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Tredemølletrening for å bedre gangfunksjon etter hjerneslag

Ellen Høyer   

Ellen Høyer disputerer fredag 19. april 2013 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Effect of treadmill training with body weight support on walking and transfer after severe stroke”.

Effektive treningsformer er viktige tiltak for å gjenvinne gangfunksjon etter hjerneslag. I denne avhandlingen ble det undersøkt hvorvidt pasienter med betydelige balanse- og gangvansker etter hjerneslag kan ha nytte av tredemølletrening med kroppsvektavlastning (TT), via tre studier på Sunnaas sykehus HF.

Det overordnete målet var å undersøke effekten av rehabilitering av gange, forflytning og sensomotorisk funksjon ved å bruke TT kombinert med funksjonell trening hos pasienter som ikke kunne gå selvstendig etter alvorlig hjerneslag.

I den første studien ble motorisk endring undersøkt hos ni pasienter med inkomplett Locked-in syndrom (LIS), en sjelden tilstand med store funksjonshemminger og uten gangfunksjon. Observasjonsanalyser av videomateriale viste at TT er en trygg og nyttig metode for å oppnå høyere intensitet i rehabiliteringen. Fire pasienter oppnådde bedre kontroll av hode og overkropp når de stod i ståbord, men var ikke i stand til å praktisere gange. Fem pasienter kunne gå eller praktisere gange med hjelpemidler og personassistanse.

I andre studie ble effekt av tredemølletrening med kroppsvektavlastning sammenlignet med tradisjonell gangtrening hos 60 pasienter (30 i hver gruppe). Resultatene viste at pasienter med behov for gangassistanse etter hjerneslag kan oppnå like gode resultater ved å bruke tradisjonell gangtrening, som en mer avansert form for gangtrening (TT), gitt at treningen er målrettet, intensiv og av lik varighet.

I tredje studie ble det undersøkt om gangparametre fra en enkel gangtest (10 m) og en avansert gangtest (kamerametode i ganglaboratorium) kan måles på en pålitelig måte hos pasienter som trenger personassistanse for å gå. Grad av enighet mellom metodene ble også undersøkt. 21 pasienter deltok i studien. Resultatene viste at begge metoder var pålitelige, og at de mest vanlige karakteristikaene ved gange, som hastighet, skrittfrekvens og skrittlengde, kan måles pålitelig både med den enkle og den avanserte testmetoden hos denne pasientgruppen.

Personalia:
Ellen Høyer (f. 1954) er Cand. san fra Universitetet i Bergen i 1999. Hun har vært ph.d.-stipendiat ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, forskningsgruppe i fysioterapi i perioden 2006-2012. Høyer har vært ansatt på Sunnaas sykehus fra 1984 og er spesialist i rehabilitering med fordypning i nevrologisk fysioterapi. Professor Liv Inger Strand, UiB, har vært hovedveileder, og professor Rolf Moe-Nilssen UiB og professor Johan K. Stanghelle, Sunnaas sykehus HF/UiO, har vært biveiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
19.04.2013, kl. 10.30. Oppgitt emne: «Trening av fysisk kapasitet hos pasienter med funksjonshemming etter hjerneslag».
Sted: Auditorium, Bygg G, inngang 5, Sunnaas sykehus HF, Bjørnemyrveien 11, 1450 Nesoddtangen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.04.2013, kl. 12.30, Auditorium, Bygg G, inngang 5, Sunnaas sykehus HF, Bjørnemyrveien 11, 1450 Nesoddtangen.

Kontaktpersoner:
Ellen Høyer, tlf. 66 96 90 00, e-post: ellen.hoyer@sunnaas.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.