Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Allmennmedisinske kjerneverdier i fastlegeordningen

Øystein Hetlevik   

Øystein Hetlevik disputerer torsdag 11. april 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Register-based studies on continuity, collaboration and equity in general practice”.

Personlig kontinuitet i lege-pasient-forholdet, samarbeid med andre faggrupper i pasientoppfølgingen og legetilbud tilpasset ulike behov i befolkningen kan sees som allmennmedisinske kjerneverdier. I dette prosjektet, basert på nasjonale registerdata om fastleger, fastlegelister og fastlegenes praksisaktivitet, belyser man hvordan slike kjerneverdier gjenspeiles i norsk allmennlegepraksis.

Personlig kontinuitet er høyest blant eldre og blant de som bruker lege ofte, der mer enn åtte av ti konsultasjoner er hos fastlegen. Blant pasienter i mindre kommuner og hos leger med korte lister er en relativt stor andel av konsultasjonene hos andre leger enn fastlegen. Det ser ut til at det er redusert tilgjengelighet til legetjenestene totalt sett når personlig kontinuitet er lav.

Norske fastleger deltar i tverrfaglige pasientrettede samarbeidsmøter i gjennomsnitt 2-3 ganger pr. måned. De fleste møter angår pasienter med psykiske lidelser. Det er stor variasjon mellom leger på dette området, og større sjanse for at pasienten får legen med på møter dersom fastlegen er under 45 år, har en kort liste eller jobber i en mindre kommune.

Leger med stor andel pasienter med lav inntekt eller lav utdanning har flere konsultasjoner og flere tverrfaglige kontakter per pasient. Legene kan kompensere økt arbeidsmengde knyttet til sammensetning av listen ved å ha kortere liste. Praksiskarakteristika som tidsbruk per konsultasjon, bruk av blodprøver og andre prosedyrer påvirkes ikke av sosioøkonomisk sammensetning av pasientlisten.

I aldersgruppen 15-25 år konsulteres fastlegen gjennomsnittlig to ganger årlig. Det ser ut til at stor arbeidsbelastning hos fastlegen fører til mindre fastlegebruk særlig blant ungdom.

Dette forskningsarbeidet gir ny kunnskap om viktige sider ved norsk allmennlegetjeneste og kan bidra til kvalitetsutvikling av fastlegeordningen.

Personalia:
Øystein Hetlevik er cand.med fra Universitet i Bergen i 1987. Han har jobbet som allmennlege og samfunnsmedisiner i Odda og Bergen, og er nå fastlege på Bønes. Arbeidet med ph.d.- prosjektet er utført ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB, med professor Sturla Gjesdal som hovedveileder og professor Kjell Haug som bi-veileder. Prosjektet er finansiert av Allmennmedisinsk forskningsfond.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
11.04.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: “Registerforskning i primærhelsetjenesten – muligheter og utfordringer i Norge og internasjonalt”.
Sted: Auditorium 2, BB-bygget, Jonas Lies vei 19.

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.04.2013, kl. 11.15, Auditorium 2, BB-bygget, Jonas Lies vei 19.

Kontaktpersoner:
Øystein Hetlevik, tlf. 900 77175, e-post: oystein.hetlevik@isf.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.