Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Proteinforandringer i leddgikt

Annelie Hellvard   

Annelie Hellvard disputerer fredag 28. juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Post-translational Modifications and Small Molecular Inhibitors in Animal Models of Arthritis».

Autoimmune sykdommer er en fellesbetegnelse på sykdommer der immunforsvaret angriper seg selv. Leddgikt (revmatoid artritt) er en av de vanligste autoimmune sykdommene vi har, og kan i verste fall føre til permanent nedbryting av vev, ledd og bein i pasientens kropp. Selv om det er uklart nøyaktig hva som forårsaker leddgikt, er det en hypotese at endringer i aminosyrestrukturen i kroppen er en del av bildet. Til tross for at mange forandringer i proteiner forekommer naturlig i kroppen, kan dette i noen tilfeller få immunsystemet til å reagere mot sitt eget friske vev, som det ikke lenger kan gjenkjenne. Dette kan utvikle seg til autoimmune sykdommer, slik som leddgikt.

Hellvard har undersøkt effekten av spesifikke endringer innen aminosyrestrukturer for utvikling av leddgikt hos mus. Resultatene viser at eksponering for modifiserte peptider skaper en sterk immunreaksjon mot eget vev, og forårsaker leddgikt hos mus. I tillegg har Hellvard studert effekten av et bakterielt enzym som kan modifisere proteiner. Det er tydelig at en infeksjon ved hjelp av denne bakterien forverrer eksisterende artritt hos mus, sannsynligvis på grunn av endringer det bakterielle enzymet tilfører proteinene. Dette kan gi en viss innsikt i hvordan endringer i egne biologiske strukturer kan bidra til utvikling av autoimmun leddgikt.

Videre undersøking av muligheten til å behandle leddgikt med såkalte hemmere som stopper den funksjonen enzymer har i kroppen, har også blitt utført. Hemming av to forskjellige enzymer; glutaminyl syklase og cyklin-avhengig proteinkinase 9, viste forbedring av leddgikt hos mus, og kan dermed være en potensiell form for behandlingav leddgikt og andre inflammatoriske sykdommer.

Personalia:
Annelie Hellvard (1985) er født i Göteborg, Sverige, og har en mastergrad i laboratoriemedisin fra Göteborgs Universitet (2009). Hun begynte arbeidet med doktorgraden på avdelingen for Reumatologi och Inflammationsforskning, Göteborgs Universitet, 2010-2011 og fortsatte ved Broegelmanns forskningslaboratorium, Universitetet i Bergen, under veiledning av Piotr Mydel og Roland Jonsson.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.06.2013, kl. 12.00. Oppgitt emne: «The Inflammasome».
Sted: Auditorium 1, BB-bygget Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.06.2013, kl. 10.00, Auditorium 1, BB-bygget Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Annelie Hellvard, tlf. 452 15510, e-post: annelie.hellvard@k2.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.