Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Edvard Munch - et utsatt liv

Stian Grøgaard   

Stian Grøgaard disputerer fredag 21. juni 2013 for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Edvard Munch. Et utsatt liv».

Denne Munch-studien forsøker å kombinere et praktisk og et estetisk-filosofisk perspektiv på sentrale Munch-malerier. Prosedyrene som ligger til grunn for disse maleriene blir forstått gjennom moderne vilkår, som en generell industrialisme og en anonym markedssdistribusjon av kunst. Allerede i Munchs tidlige arbeider, og særlig i Det syke barn, kommer et prinsipielt problem i den estetiske formålsrasjonaliteten til uttrykk. Maleriene dokumenterer en omlegging fra tradisjonens kodete observasjon til en ny bruk av sansningen som teknikk og kriterium.

Studien følger kunstnerskapet kronologisk, og forsøker å tidfeste tre større endringer i måten Munch arbeidet på. Den filosofiske oppgaven er å avgrense en handlingsinstans bak prosedyrer som er typiske for kunstnerskapet under ett. Prosedyrene følger hverandre som tre stadier av samme estetiske person. Det er avgjørende å skille denne personen fra den biografiske Munch. Skillet gjør studien til en "filosofisk biografi" som samler seg om det logiske forholdet i og mellom maleriske prosedyrer.

Påstanden er at den tidlige Munch ikke er blitt forstått på egne premisser, bare som forløper til Livsfrisen og det som ble hans maleriske signatur. Livsfrisens formradikalisme er blitt underkommunisert fordi bildene med støtte i biografien, bare er forstått ikonografisk, noe Munch selv la opp til. I radikale uttrykk for Livsfrisen er avskrivelsen av métier ikke bare et ufrivillig faktum ved arbeidsprosessen. Den er blitt demonstrativ på en måte som overbyr alt annet maleri i Munchs samtid, og blir ikonisk for modernismen først etter 1900.

Personalia:
Grøgaard er utdannet billedkunstner ved Statens kunstakademi og mag.art i filosofi ved UiO på en avhandling om Kants Kritikk av dømmekraften. I dag er han teoriprofessor på kunstakademiet i Oslo.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
20.06.2013, kl. 16.00. Selvvalgt emne: "Bilder av tenkning. Om billedbegrep og begrunnelsesproblem i den tidlige modernismen".
20.06.2013, kl. 17.30. Oppgitt emne: "Munch og "Det moderne øyet": Medias rolle i Munchs utvikling".
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.06.2013, kl. 09.30, Auditorium B, Sydneshaugen skole.

Kontaktpersoner:
Stian S. Grøgaard, e-post: StiaS.Gr@khio.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.