Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2013
NY DOKTORGRAD Matoverfølsomhet: betydning av tarmhormoner og selolje
“Subjective food hypersensitivity: Studies on enterochromaffin cell secretion products and effects of seal oil therapy”. Selvrapportert matoverfølsomhet er vanlig, men sykdomsmekanismene er uklare. Pasientene har typisk symptomer fra flere organsystemer, og utredningen er ofte krevende. Gregersen har undersøkt betydningen av spesielle hormonproduserende celler i tarmen (såkalte enterokromaffine celler) og vurdert effekten av behandling med selolje (10 ml 3 ganger daglig gitt med sonde til tolvfingertarmen) ved denne tilstanden. De enterokromaffine cellenes funksjon ble vurdert ved å måle signalsubstansene kromogranin A og serotonin. Pasientene hadde lave nivåer av kromogranin A i blodet, tydende på en mulig dysfunksjon av de enterokromaffine cellene. Serotonin ble målt i tarmskyllevæske og doktoranden utviklet en egen metode for å analysere dette. Denne undersøkelsen avdekket ingen avvik hos pasientene sammenlignet med friske personer. Avhandlingen viser videre at behandling med selolje kan ha gunstige effekter på symptomene – både plagene fra mage-tarm-kanalen og de andre organsystemene. Nedsatt utvidelse av magesekken har tidligere blitt fremsatt som hypotese for mageproblemene. Ultralydfunn gjort i denne studien viser imidlertid at seloljebehandling ikke påvirker denne funksjonen. Marine oljer inneholder betennelsesdempende omega-3 fettsyrer, og den positive virkningen av selolje kan skyldes slike mekanismer. Avhandlingen danner således grunnlag for videre forskning på helseeffekter av selolje. Personalia: Tidspunkt og sted for prøveforelesningen: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte. |