Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Erstatningsansvar for brudd på EØS-avtalen?

Halvard Haukeland Fredriksen   

Halvard Haukeland Fredriksen disputerer fredag 31. mai 2013 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Offentligrettslig erstatningsansvar ved brudd på EØS-avtalen».

EØS-avtalen er taus om konsekvensene av manglende oppfølgning i norsk rett av de mange forpliktelser som norske myndigheter har påtatt seg gjennom avtalen. Ut fra betraktninger om at rettsbeskyttelsen av private markedsaktører i EFTA-statene bør være likeverdig med den beskyttelse som EU-retten foreskriver i EUs medlemsstater, har imidlertid EFTA-domstolen slått fast at EFTA-statene på nærmere vilkår må kunne holdes erstatningsansvarlige for tap som skyldes brudd på EØS-rettslige forpliktelser. EFTA-domstolens syn er senere akseptert av norske myndigheter.

Emnet for avhandlingen er dette erstatningsansvaret – dets rettslige grunnlag og dets nærmere innhold. En kritisk analyse av EFTA-domstolens argumentasjon leder til den konklusjon at EØS-erstatningsansvaret bare kan rettferdiggjøres under henvisning til eksistensen av et tilsvarende erstatningsansvar i EU. Det følger av dette at det langt på vei er EU-domstolens praksis knyttet til erstatningsansvaret i EU som styrer innholdet av norske myndigheters erstatningsansvar for brudd på EØS-avtalen. Med dette utgangspunktet analyseres erstatningsansvarets nærmere innhold, med særlig blikk for hvilken betydning EØS-retten vil ha norsk erstatningsretts etablerte regler om offentlige myndigheters erstatningsansvar i ulike sammenhenger.

Personalia:
Halvard Haukeland Fredriksen er født i 1977. Han er Cand.jur. fra UiB og M.jur. og Dr.jur. fra Universitetet i Göttingen (Tyskland). Han er for tiden midlertidig ansatt som førsteamanuensis i EU/EØS-rett på Det juridiske fakultet ved UiB.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
30.05.2013, kl. 14.15. Oppgitt emne: «Betydningen av EUs Charter om grunnleggende rettigheter for EØS-retten».
Sted: Auditorium 2, Jussbygget, Magnus Lagabøtes plass 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.05.2013, kl. 10.15, Auditorium 2, Jussbygget, Magnus Lagabøtes plass 1.

Kontaktpersoner:
Halvard Haukeland Fredriksen, tlf. 992 60239, e-post: Halvard.Fredriksen@jur.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for juridiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.