Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Målrettet kreftbehandling med molekyler

Håvard Foyn   

Håvard Foyn disputerer fredag 16. august 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”N-terminal acetyltransferases: Activity and Inhibition”.

Tidligere molekylærbiologiske undersøkelser som er gjort i en rekke ulike vev, har avdekket et enzym, kalt NatA, som er mer til stede i kreftvev sammenlignet med normalt vev. Den normale rollen til dette enzymet er å modifisere andre proteiner i cellen. Årsaken til at NatA er overaktivt ved kreft er ikke fullt ut kjent, men undersøkelser har vist at dette enzymet er veldig viktig for veksten og overlevelsen av kreftceller. Fjerning av NatA i kreftceller medførte nemlig programmert celledød (apoptose), eller hemming av cellevekst, mens fjerning av NatA i normale celler derimot ikke hadde så stor effekt.

Disse undersøkelsene har blitt gjort på kreftcellekulturer i celleskåler på laboratoriet og egner seg ikke til behandling av kreft. Målet for denne studien var derfor å utvikle små molekyler som spesifikt binder seg til NatA, og som gjør enzymet inaktivt (hemmere). Slike ferdigutviklede molekyler vil nemlig kunne egne seg til kreftbehandling. Den første delen av arbeidet var å kartlegge aktiviteten til NatA. Vi studerte nøyaktig hvilke proteiner som ble modifisert av NatA. Denne informasjonen ble så brukt til å designe små molekyler som ville binde NatA og hemme dens aktivitet. Disse molekylene har nå vist seg å være gode hemmere, ettersom de er svært potente og selektivt hemmer aktiviteten til NatA og ikke andre nært relaterte enzymer.

Hemmerne er riktignok foreløpig kun egnet til studier i laboratoriet. Neste steg i prosjektet vil bli å videreutvikle molekylene og gi dem egenskaper, slik at de kan brukes på celler i kroppen.

Personalia:
Håvard Foyn ble født i 1983 og vokste opp på Spikkestad i Buskerud. Han avsluttet mastergraden sin i molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen i 2010 og ble tildelt et doktorgradsstipend av Helse Vest i 2011. Doktorgradsarbeidet ble utført ved Thomas Arnesens forskningsgruppe ved Molekylærbiologisk institutt (UiB) og Paul Thompsons gruppe ved The Scripps Research Institute i Florida, USA. Foyn vil fortsette i prosjektet som Post Doc. lønnet av Kreftforeningen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.08.2013, kl. 10.15, Stort auditorium, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55.

Kontaktpersoner:
Håvard Foyn, e-post: havard.foyn@mbi.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.