Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Biokjemiske faktorer i metningsdykking

Lise Fismen   

Lise Fismen disputerer fredag 18. oktober 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Nitric oxide synthesis and biochemical defense factors in saturation diving - An experimental study in human endothelial cells».

Offshoredykking foregår som oftest ved hjelp av en metode som kalles metningsdykking. Metoden kalles dette fordi dykkeren er så lenge under trykk at kroppen mettes med omgivelsesgassen. Metningsdykkere er utsatt for høyt trykk og økt oksygenkonsentrasjon (hyperoksi). Dannelse av vaskulære gassbobler i vev og blodkar ved oppstigning til overflaten (dekompresjon) kan føre til skade på karveggene (endotel) og resultere i trykkfallsyke (TFS). Den gjeldende hypotesen har lenge vært at TFS skyldes at bobler fysisk blokkerer eller skader blodkar. En ny angrepsvinkel i forskningen på metningsdykking og mulige helseeffekter er at gassboblene påvirker endotelet gjennom biokjemiske mekanismer.

Kandidaten har undersøkt biokjemiske faktorer som dannelse og/eller effekt av gassbobler kan være påvirket av i humane blodkarceller (endotelceller) eksponert for betingelser som tilsvarer det metningsdykkere utsettes for. Varme ble brukt som verktøy for å indusere stressresponser i celler, tilsvarende de som blir indusert av fysisk trening hos dyr og mennesker. I oppgaven har det blitt etablert forskningsmetoder for måling av aktiviteten av enzymet som produserer nitrogenoksid (NO), samt bestemmelse av tetrahydrobiopterin (BH4) som en sentral kofaktor for NO-syntase (NOS). Resultatene viste blant annet at hyperoksi i seg selv førte til en doseavhengig reduksjon av BH4. Dette kan føre til redusert NO-generering og økt risiko for TFS, til tross for at verken hyperoksi alene eller simulert dykk i trykkammer påvirket NOS-enzymets evne til å katalysere. Nedgangen i BH4-nivået ble opphevet dersom cellene på forhånd ble utsatt for en varmestressbehandling ett døgn før simulert dykk.

Resultatene og de etablerte metodene er et steg på veien mot kartlegging av mekanismer som kan ha betydning for skadeeffekter ved dykking. Økt forståelse for disse underliggende mekanismene, og om mulig manipulering av disse ved hjelp av fysiske eller farmakologiske metoder, vil kunne ha stor betydning for fremtidige prosedyrer for metningsdykking.

Personalia:
Lise Fismen (f. 1979) fullførte i 2003 Bachelor Honours in Biochemistry ved University of Edinburgh og i 2005 M. Sc. i medisinsk cellebiologi ved Universitetet i Bergen. Doktorgradsarbeidet ble utført på NUI AS og ved Seksjon for farmakologi, Institutt for Indremedisin, UiB fra 2008-2012.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
17.10.2013, kl. 14.15. Oppgitt emne: “Pathophysiology in saturation diving and its consequences to human health”.
Sted: Auditorium 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.10.2013, kl. 10.15, Auditorium 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Lise Fismen, tlf. 452 86841, e-post: lise.fismen@k2.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.