Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Urinlekkasje og diabetes hos kvinner i Nord-Trøndelag

Marit Helene Ebbesen   

Marit Helen Ebbesen disputerer fredag 1. februar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Epidemiology of Urinary Incontinence in Women, with Emphasis on Diabetes as a Risk Factor».

Økt overvekt i befolkningen vil på sikt kunne gi økning i livsstilsrelaterte sykdommer, blant annet diabetes. Som følge av dette kan kjente diabeteskomplikasjoner, som hjerte-karsykdom, og mindre kjente komplikasjoner, som urinlekkasje, også øke. For bedre å kunne forebygge disse komplikasjonene er ytterligere kunnskap om årsakssammenhengene nødvendig.

Ebbesen har benyttet data fra de norske helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT2 (1995 - 1997) og HUNT3 (2006 – 2008)) for å undersøke diabetes som risikofaktor for urinlekkasje hos kvinner, i tillegg til å kartlegge endringer i forekomst av urinlekkasje over en periode på 11 år.

Kvinnene med diabetes i HUNT2 hadde høyere forekomst av urinlekkasje (39 %) enn de uten diabetes (26 %), og en alvorligere grad av lekkasje (47 % hadde alvorlig urinlekkasje). Kvinnene med diabetes var i utgangspunktet mer utsatt for urinlekkasje, fordi de hadde høyere gjennomsnittsalder og kroppsmasseindeks (BMI), men selv etter å ha justert for disse faktorene var risikoen for urinlekkasje høyere hos kvinnene med diabetes. Faktorer som forhøyet blodsukker, langtidssukkerverdi (HbA1c), sykdomsvarighet og diabetesbehandling kunne ikke forklare den økte risikoen for urinlekkasje hos kvinnene med diabetes. Det var imidlertid bare 685 kvinner med diabetes i HUNT2, noe som kan ha bidratt til manglende påvisning av sammenheng mellom diabetesfaktorene og urinlekkasje. I et langtidsperspektiv syntes ikke diabetes å påvirke hverken utviklingen eller tilfriskning av urinlekkasje.

Forekomsten av urinlekkasje økte fra 25 % til 29 % mellom HUNT2 og HUNT3. Alder, vekt, BMI, barnefødsler og diabetes økte også i denne perioden, og kan bidra til å forklare den økte forekomsten. Økende BMI og vekt, samt barnefødsler, økte risikoen for utvikling av urinlekkasje, mens økende alder reduserte risikoen. Spontan tilfriskning av urinlekkasje ble påvirket av økende alder, BMI og vektøkning (> 10 kg), hvor alle de tre faktorene reduserte sjansen for tilfriskning.

Personalia:
Marit Helen Ebbesen er født i Trondheim i 1979, har vokst opp i Brønnøysund, og har sin cand.med-grad fra Universitetet i Bergen våren 2009. Hun har vært tilknyttet Forskningsgruppe for allmennmedisin ved Institutt for samfunnsmedisinske fag siden 2002, først som forskerlinjestudent, og fra høsten 2009 som stipendiat.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
01.02.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: «Forskjellige epidemiologiske design, med vekt på deres styrker og svakheter».
Sted: Auditoriet, Kvinneklinikken.

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.02.2013, kl. 12.15, Auditoriet, Kvinneklinikken.

Kontaktpersoner:
Marit Helen Ebbesen, tlf. 55 58 85 20 (a), e-post: marit.ebbesen@isf.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.