Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Sebrafiskens gener i et evolusjonsperspektiv

Ganka Konstantinova Dineva   

Ganka Konstantinova Dineva disputerer fredag 14. juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Comparative genome and expression studies of Six3/6 genes in zebrafish»

Gener kan ofte grupperes i familier eller grupper med store innbyrdes likheter. En slik «familie» er Six genfamilien. En undergruppe av denne er six3/6 gruppen som har en sentral rolle i fosterutviklingen, knyttet til utviklingen av sentralnervesystem og øyne.

Dineva har hatt som siktemål å beskrive sentrale sider ved six3/6 genfamilien i et evolusjonsperspektiv. En viktig del av studien har vært å arbeide fram en modell for genenes evolusjonære historie. Dette er gjort ved hjelp av fylogenetiske- og genomanalyser, der forekomsten av de ulike genene i familien og den nøyaktige gensekvensen til det enkelte genet, er sammenlignet mellom ulike arter. I tillegg ble det utført detaljerte studier der six3/6 gener ble uttrykt (aktivert) i sebrafisk i ulike utviklingstrinn i fosterutviklingen.

Resultatene viser at virveldyr-forfedrene hadde tre familiemedlemmer på et enkelt kromosom. Senere, i tidlige stadier av virveldyrenes utvikling, har genomet blitt duplisert to ganger, og hos teleoster (strålefinnede fisker) har en ekstra genduplisering fordoblet gensettet. Etter gen-tap har Six-familien hos sebrafisk 13 medlemmer. Flere av disse er identifisert som medlemmer av genfamilien for første gang i denne studien. Til sammenlikning er det kun 6 Six-gener i mennesket. Basert på studien har Dineva foreslått en modell for Six-genfamiliens opphav.

Videre har ekspresjonsanalyser (uttrykkingsanalyser) vist at tre av sebrafisk six3/6 medlemmene er tilstede i sebrafisk egget før zygotisk gen-aktivering. I tillegg undersøkte Dineva i detalj hvordan genene six3a, six3b og six7 ble uttrykt i sebrafisk retina. Det ble påvist distinkte ekspresjonsmønstre for alle tre i ulike retinaneuroner.

Resultatene viser at de tre sebrafiskgenene har blitt mer spesialiserte enn det komplementære six3 genet fra mus, og i forhold til dannelse av retinaneuroner ser det ut til at disse tre genene tilsammen deler rollen som Six3 genet dekker i pattedyr.

Personalia:
Ganka Konstantinova Dineva avla i september 2001 mastergraden i molekylærbiologi ved Universitetet i Sofia. Frem til 2004 arbeidet hun ved ”the National Screening Center for Congenital Hypothyroidism” (Sofia, Bulgaria), og senere ved ” the Directorate of Health and Consumers at the European Commission” (2010-2011). Fra 2004 til 2009 var Dineva ansatt som stipendiat ved Molekylærbiologisk institutt ved Universitetet i Bergen under veiledning av Hee-Chan Seo og Anders Fjose.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
21.05.2013, kl. 12:30. Oppgitt emne: "The role of signaling centers in patterning of the embryonic vertebrate brain"
Sted: N-terminalen (MBI seminar room), Høyteknologisenteret, Bioblokken, Thormøhlensgt. 55, 5008 Bergen

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.06.2013, kl. 10:15, Stort auditorium, 2 etg., Datablokken, Høyteknologisenteret i Bergen, Thormøhlensgate 55, Bergen

Kontaktpersoner:
Ganka Dineva, tlf: 980 20 246, e-post: ganka.dineva@mbi.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.