Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Studier av føflekkreft ved bruk av nye dyremodeller

Inderjit Kaur Daphu   

Inderjit Kaur Daphu disputerer onsdag 11. desember 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Melanoma brain metastasis: Animal models, Detection and Therapy- interventions”.

Føflekkreft (malignt melanom) er en av de vanligste kreftformene hos unge voksne i Norge. Forekomsten i Norge er blant de høyeste i verden, og det registreres omkring 1500 nye tilfeller hvert år. Spredning til andre organer i kroppen (metastase) er et problem, og malignt melanom sprer seg hyppig til hjernen, men man vet lite om hvorfor kreftcellene sprer seg til, og etablerer seg i, hjernen.

Inderjit Daphu og hennes kolleger har utviklet forskjellige dyremodeller for å studere spredning av føflekkreft til hjernen. Kreftspredningen i disse modellene er svært lik det man ser hos mennesker, noe som gjør det mulig å studere molekylære mekanismer bak spredningen og virkningen av behandling.

Daphu har vist at hjernemetastaser hentet fra pasienter kan implanteres direkte inn i hjernen på forsøksdyr, der de utvikler seg ganske likt som i pasienter. Dermed er denne vekstmodellen et viktig verktøy for å studere mekanismene bak svulstvekst i hjernen.

Sammen med gruppen har Daphu også utviklet dyremodeller som kan spore og kvantifisere kreftspredning til hjernen på enkeltcellenivå. Disse modellene har så blitt brukt for å studere effekten av nye medisiner. Doktorarbeidet representerer dermed et viktig tilskudd innenfor kreftforskning, hvor spredning til hjernen kan studeres på et mekanisk nivå.

Personalia:
Inderjit Daphu (f. 1977) flyttet til Norge fra India i 2001. I 2006 fullførte hun Cand. Scient.-graden i molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen. I perioden 2009-2013 har hun vært stipendiat i Translasjonell kreftforskningsgruppe på Institutt for biomedisin, Universitetet i Bergen. Doktorgraden blir utført under veiledning av Professor Frits Thorsen og Professor Rolf Bjerkvig.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
10.12.2013, kl. 15.15. Oppgitt emne: “Contrasting modes of spread in primary and secondary brain tumors”.
Sted: Auditorium 2, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Liesvei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.12.2013, kl. 09.15, Auditorium 2, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Liesvei 91.

Kontaktpersoner:
Inderjit Daphu, tlf. 988 74117, e-post: lionsoni@hotmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.