Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Hjerteeffekter av høyt blodtrykk og diabetes hos afrikanere

Pilly M. Chillo   

Pilly M. Chillo disputerer fredag 15. februar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Abnormal left ventricular geometry in native Tanzanian patients with hypertension and diabetes”.

Høyt blodtrykk og diabetes fører til endringer i hjertet som øker risiko for hjertesykdom 2-5 ganger. I U-land som får bedre kontroll med smittsomme sykdommer, ser man en sterk økning av ikke-smittsomme sykdommer. Verdens helseorganisasjon (WHO) har definert høyt blodtrykk som det viktigste ikke-smittsomme helseproblemet i Afrika.

Hensikten med dette doktorgradsarbeidet var å skaffe ny kunnskap om endringer i hjerte hos pasienter med høyt blodtrykk eller diabetes i Tanzania. Dette ble undersøkt blant polikliniske pasienter ved Muhimbili National Hospital i Dar es Salaam, det eneste universitetssykehuset i Tanzania.

Avhandlingen består av tre delarbeider. Totalt ble 161 pasienter med høyt blodtrykk som aldri hadde vært behandlet, 80 alders- og kjønnsmatchete kontrollpersoner, 123 pasienter med type 2 diabetes og 61 pasienter med type 1 diabetes undersøkt. Alle fikk målt blodtrykket og gjennomgikk ultralydundersøkelse av hjertet. Systematiske intervjuer, blod- og urinprøver ble brukt for vurdering av andre risikofaktorer for hjertesykdom.

Resultatene fra delprosjekt to og tre i avhandlingen er allerede publisert i internasjonale tidsskrifter, og delarbeid en er innsendt til publikasjonsvurdering. Blant hovedresultatene er at en uheldig hjertepåvirkning ble funnet hos 12,5 % av friske kontrollpersoner, men 4-6 ganger oftere hos pasienter med høyt blodtrykk eller diabetes. Høyt blodtrykk var hovedårsaken til hjerteendringer, uavhengig av fedme og nedsatt nyrefunksjon. Pasienter med hjerteendringer hadde også ofte nedsatt pumpekraft i hjertet og øket stivhet i hjertet, faktorer som disponerer for hjertesviktutvikling, en hyppig og alvorlig følge av at høyt blodtrykk ikke behandles, også i Norge.

Personalia:
Pilly M. Chillo ble utdannet lege ved Muhimbili University of Health and Allied Sciences (MUHAS) i Dar es Salaam, Tanzania og som hjertespesialist i samarbeid med Haukeland Universitetssykehus. Hun arbeider nå som universitetslærer ved MUHAS. Hovedveileder har vært professor dr. med. Eva Gerdts, Klinisk Institutt 2, Universitetet i Bergen, og biveileder dr. Johnson Lwakatare, MUHAS. Arbeidet har vært finansiert over Kvoteprogrammet og Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
14.02.2013, kl. 14.15. Oppgitt emne: «Ethnic group and hypertension».
Sted: Auditorium 2, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.02.2013, kl. 09.15, Auditorium 2, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Pilly M. Chillo, e-post: pchillo2000@yahoo.co.uk

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.