Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Vekselvirkninger mellom proteiner og membraner

Anne Baumann   

Anne Baumann disputerer torsdag 24. oktober 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“The Peripheral Binding of Proteins to Phospholipid Membranes, with Focus on α-Lactalbumin and Tyrosine Hydroxylase”.

Alle celler i kroppen er omsluttet av et dobbeltlag av fosfolipider, kalt cellemembran, som er involvert i et bredt spekter av fysiologiske og patologiske prosesser. Endringer i membranen kan derfor få negative konsekvenser for viktige cellefunksjoner og overlevelse. Enkelte uregulerte protein-membran-interaksjoner kan være skadelige for både proteinet og membranen.

Baumann har studert interaksjoner mellom proteiner og membran, med formålet å kartlegge forandringer i strukturen til proteiner og effekten på integriteten til membranen. Hun har fokusert på to proteiner: α-lactalbumin (α-La) og tyrosin hydroksylase. Som modell for cellemembranen har Baumann brukt vesikler og monolag.

HAMLET er et molekylært kompleks av delvis utfoldet α-La og oljesyre som kan binde til overflaten av en kreftcelle for deretter å hurtig invadere cellen ved en ukjent mekanisme. Baumann har vist at HAMLET binder og ødelegger modeller av en kreftcelle ved fysiologiske forhold. Mer spesifikt har hun demonstrert at HAMLET forårsaker membranforvrengninger, og at det danner ringformede oligomerer, et karakteristisk aggregat som er forbundet med cytotoksisitet. Det at α-La eller oljesyre alene ikke var i stand til å produsere disse effektene under identiske forhold, viser at aktiviteten av HAMLET er avhengig av både strukturen til α-La og dens kompleksdannelse med oljesyre.

Tyrosin hydroksylase er et viktig enzym i kroppen fordi det bidrar til å lage signalstoffer i hjernen og hormoner. Baumann har studert hvordan et segment av enzymet interagerer med en membranmodell og med et annet protein. Resultatene demonstrerer fleksibiliteten til segmentet og hvordan det tilpasser seg ulike interaksjonspartnere. Baumann har vist at tyrosin hydroksylase aggregerer og lager hull i membranen når den binder seg til vesikler som etterligner membranene. Denne bindingen synes å akselerere dannelsen av fibrillære strukturer, noe som tyder på en potensiell neurotoksisk effekt av tyrosin hydroksylase.

Personalia:
Anne Baumann (født 1985) er fra Altenburg i Tyskland, men har bodd i Bergen siden 2007. Hun kom til Bergen i forbindelse med diplomoppgaven sin og fikk diplomgrad i 2009 i farmasøytisk bioteknologi ved Fachhochschule Jena, Tyskland. Hun har vært ph.d.-stipendiat ved Biogjenkjenning, Institutt for Biomedisin, i perioden 2009-2013. Doktorgradsprosjektet ble veiledet av professor Aurora Martinez med førsteamanuensis Øyvind Halskau som biveileder.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
24.10.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: “Protein binding to lipid membranes and its effects on protein and membrane structure : Implications in human health”.
Sted: Bygg for biologiske basalfag (BBB), Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.10.2013, kl. 11.15, Bygg for biologiske basalfag (BBB), Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Anne Baumann, e-post: anne.baumann@biomed.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.