Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Erfaring med pasientmedvirkning i dialyseavdelinger

Elin Margrethe Aasen   

Elin Margrethe Aasen disputerer onsdag 6. mars 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Fra paternalisme til pasientmedvirkning? Eldre pasienter som blir behandlet med hemodialyse, deres pårørende og sykepleiere: et diskursivt perspektiv på erfaringer med pasientmedvirkning i dialyseavdelinger».

Pasientenes og de nære pårørendes rett til medvirkning i behandling og omsorg er nedfelt i internasjonale lover, og i nasjonale lover siden 1999. Avhandlingen peker på at å innføre pasientmedvirkning som rettighet via lovverket ikke automatisk vil føre til at pasientmedvirkning blir implementert i den praktiske utøvelsen av omsorg og behandling på sykehusene. Dialysebehandlingen er høyteknologisk og de eldre hemodialysepasientene er skrøpelige. Pasientmedvirkning innebærer at helsepersonell, pasient og pårørende gjennom dialog gjensidig deler kunnskap og informasjon og eventuelt tar felles beslutninger på områder som loven viser til. Dette innebærer at pasientens og pårørendes kunnskaper og erfaringer skal tas hensyn til i de ulike beslutningene som blir tatt om omsorg og behandling.

De dominerende funnene i doktorgradsstudien viste at pasientmedvirkning ikke var godt integrert i omsorg og behandling av eldre pasienter med nyresvikt som går til livslang hemodialyse-behandling. Både pasientene, deres pårørende og sykepleierne gav uttrykk for at det var helsepersonell som bestemte og at det var helsepersonell som visste hva som var den beste omsorgen og behandlingen. Studiene viste også at denne situasjonen kunne påvirke pasientenes identitet og at pårørende følte seg glemte og maktesløse. Noen av pasientene, og spesielt de som hadde gått til dialyse i mer enn to år, kjempet for å få bestemme mer over sin livssituasjon, og noen av de pårørende kjempet for å bli mer involvert. De kjempet om medvirkning når de opplevde at behandlingen hadde negative følger for deres livskvalitet mer enn de mente var nødvendig. Noen få av sykepleierne uttrykte at de alltid gav pasienten mulighet for medbestemmelse, også de eldre skrøpelige, noe som viser at pasientmedvirkning er mulig også overfor eldre skrøpelige pasienter som blir behandlet med hemodialyse.

Det empiriske materialet består av intervjuer fra pasienter, pårørende og sykepleiere fra fem ulike dialyseavdelinger.

Personalia:
Elin Margrethe Aasen (f.1954) kommer fra Ålesund. Hun er sykepleier med master i helsefag fra Universitetet i Bergen i 2000. Hun har arbeidet 10 år ved en dialyseavdeling, vært høgskolelektor ved Høgskolen i Ålesund og fra 2008 har hun vært stipendiat ved Høgskolen i Ålesund og ph.d.-kandidat ved Hemil-senteret, UIB. Professor Kåre Heggen har vært hovedveileder og professor Bente Wold og førsteamanuensis Marit Kvangarsnes har vært biveiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
06.03.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: “Brukermedvirkning i et historisk og kulturelt perspektiv - hvilke diskurser har påvirket utviklingen av brukermedvirkning som en lovfestet rett?”
Sted: Aud. 130, 1. etg., Christiesgt. 12.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.03.2013, kl. 10.30, Aud. 130, 1. etg., Christiesgt. 12.

Kontaktpersoner:
Elin Margrethe Aasen, tlf. 928 50817, e-post: ea@hials.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.